Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnike "hladili" stankama

Morali ih smirivati; Bačić isprovocirao Marasa: "Vi ste čestitali Todoriću!"

Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell)
Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Foto: Pixell Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Furio Radin dva je puta u Saboru određivao stanku (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Saborsku raspravu o gotovo tehničkom pitanju imenovanja člana Povjerenstva za fiskalnu politiku oporba je u petak iskoristila da vladajuće prozove za netransparentno poslovanje vezano uz Agrokor, što su iz SDP-a nazvali "najvećom pljačkom od privatizacije", dok su iz Mosta HDZ-ovcima poručili da se uvijek pozivaju na nacionalne interese, a na kraju netko od njih "omasti brk".

"Možemo mi ovdje predlagati članove povjerenstva, i ovog i onog, ali činjenica je da je fiskalna stabilnost zemlje i poduzetnika ugrožena odlukama Vlade vezanima za Agrokor, a sve tužbe koje će doći dovest će do toga da će hrvatski građani, porezni obveznici platiti netransparentni rad premijera Plenkovića u vezi s Agrokorom", poručio je SDP-ovac Gordan Maras.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

HDZ-ova Grozdana Perić odbacila je te optužbe, ističući da se posao oko Agrokora odvija transparentno.

"Ne možemo to tako okvalificirati! Posao oko Agrokora odvija se transparentno, a sve što je Vlada poduzela je nastojanje da se taj postupak odvije što kvalitetnije. Ne možemo govoriti o tome da se radi netransparentno", poručila je Perić.

Maras (SDP): Agrokor je najveća pljačka od privatizacije

Maras je ustrajavao u tvrdnji kako je priča o Agrokoru najveća pljačka koja se dogodila u Hrvatskoj nakon privatizacije 1990-ih.

Optužbe za netransparentno poslovanje u Agrokoru stizale su i iz redova Mosta.

"Ovakvim netransparentnim djelovanjem u vezi s Agrokorom taj je proces kompromitiran. Savjetničke usluge, 'roll-up' kredit i sve loše dogodilo se nakon izlaska Mosta iz Vlade", istaknuo je Nikola Grmoja.

Perić (HDZ): Problem je postojao i puno prije, ova Vlada uhvatila se ukoštac s Agrokorom

Perić je oporbenjacima uzvratila da je problem s Agrokorom postojao puno prije ove vlade, da su na taj problem određene institucije upozoravale te da se to ne može povezati samo s ovom vladom koja se "uhvatila ukoštac s Agrokorom te nije stajala skrštenih ruku".

Predsjedavajući Furio Radin zastupnike je upozoravao kako je tema član Povjerenstva za fiskalnu politiku, a ne situacija u Agrokoru.

SDP-ovac Maras u tom je kontekstu upitao jesu li građani ikada čuli za Povjerenstvo za fiskalnu politiku, koje bi se trebalo brinuti o transparentnom trošenju novca iz proračuna. "Odgovor njih 99 posto sigurno bi bio 'nismo nikad čuli'. Jesu li Vlada i Sabor iskoristili taj alat i to tijelo koje bi nas trebalo upozoravati na rizike i fiskalne neodgovornosti koji se događaju u Hrvatskoj", upitao je.

Mostovci su pak isticali kako inzistiraju "na odgovornosti za postupke nečinjenja i laganje institucijama".

Grmoja (Most): HDZ uvijek prodaje priču o višim nacionalnim interesima, a netko od njih omasti brk

"HDZ ne može ništa odraditi bez repova i uvijek prodaju neku priču o višim nacionalnim interesima, ali netko od njih omasti brk", prozivao je Grmoja.

Istup HDZ-ovca Branka Bačića, koji je Marasa podsjetio da je upravo on bio ministar poduzetništva i obrta u vrijeme kad je Agrokor preuzimao Merkator, isprovocirao je tog SDP-ovca koji je čestitao Ivici Todoriću na toj akviziciji.

"To je bio posljednji čavao u lijes Agrokora", kazao je Bačić, na što mu je Maras uzvratio kako je to besramno. "Savjetnici su uzeli 12 milijuna kuna, a meni se sad spočitava izjava od prije tri godine", poručio je Maras.

Budući da su se dobacivanja iz zastupničkih klupa nastavila, Furio Radin u dva je navrata proglasio stanku da se zastupnici "ohlade".

"HDZ i SDP se svađaju tko je kriv za Agrokor? Svašta!" naglasio je Grmoja.

Maroje Lang umjesto Ante Žigmana u Povjerenstvu za fiskalnu politiku

Inače, prijedlog je saborskog Odbora za financije da se Ante Žigman razriješi članstva u Povjerenstvu za fiskalnu politiku, a da se na njegovo mjesto imenuje Maroje Lang. Povjerenstvo ima predsjednika i šest članova, od kojih je jedan predstavnik Hrvatske narodne banke (HNB).

Kao predstavnika HNB-a u Povjerenstvo je 2014. imenovan Žigman, no Sabor ga je u veljači ove godine imenovao predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, pa je guverner HNB-a kao njegovu zamjenu predložio Maroja Langa. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene