Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Operirani vatrogasci i dalje kritično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica od petorice teško ozlijeđenih vatrogasaca koji su kasno sinoć u pratnji policije transportirani iz zadarske bolnice u Zagreb, operirana su jutros u KB Dubrava u Zagrebu, no životi su im još uvijek u opasnosti.

Petorica vatrogasaca, od kojih su četvorica u kritičnom stanju i imaju opekline drugog, trećeg i četvrtog stupnja, odnosno 80 do 100 posto tijela im je opečeno, te su ozljede opasne po život, jučer oko 23 sata transportirani su u Zagreb. Kako su ozlijeđeni bili u izuzetno teškom stanju i prikopčani na aparate, zračni je transport bio preopasan pa je 5 kola Hitne pomoći s petoricom teško ozlijeđenih vatrogasaca iz zadarske bolnice, u pratnji policije, krenulo za Zagreb.S njima su bili anesteziološki timovi, a u Zagrebačkim bolnicama na Traumatologiji i u KB Dubrava, sve je bilo spremno za prihvat ozlijeđenih.

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova u Nashvilleu Tragedija u Nashvilleu Avion pao na autocestu pa eksplodirao: "Poginulo je pet osoba, sreća što nije udario u zgradu" Slika nije dostupna Operiran Juričev Mikulin, stanje i dalje vrlo teško

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika, Mladena Jurline, vatrogasci su nastradali u trenutku kada se kanader išao puniti gorivom. "Operirali smo dvojicu vatrogasaca....I nakon zahvata njihovo je stanje opasno po život", izjavio je Hini šef kiruške službe u KB Dubrava docent Toni Kolak. 

Ravnatelj KB Dubrave Milan Kujundžić dodao je kako će u danima koji dolaze trajati borba za njihove živote jer imaju opekline od drugog do četvrtog stupnja. 

"Kod jednog je preko 80 posto kože zahvaćeno opeklinama, a kod drugog oko 60 posto", rekao je Kujundžić.

Još trojica vatrogasaca prebačena su iz Zadra u zagrebačku
Traumatološku kliniku s opeklinama od II. b do III. stupnja, odnosno gotovo cijeloga tijela. 

Ispred Traumatološke bolnice dočekali su ih predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković i njihov sindikalni predstavnik Mladen Magdić.

"Došli smo dočekati dečke i pomoći im da prebrode ono što im se desilo. To je najmanje što možemo učiniti", rekao je Magdić te je naglasio da su vatrogasci na Kornatu uspjeli obraniti od požara 8 kuća, ali i naveo da su nastradali u požarnoj oluji nastaloj uslijed velikog vjetra i nevremena.

I oni su po dolasku u Traumatološku bolnicu podvrgnuti intenzivnom kiruško-anesteziološkom liječenju i sva su trojica u životnoj opasnosti, potvrdio je zamjenik ravnatelja Klinike za traumatologiju dr. Draško Boljkovac. i njima je opečeno od 80 do 95 posto kože, te se nad njima nastavlja intenzivno liječenje. Dr. Boljkovac je istaknuo kako je Kirurgija Županijske bolnice u Zadru izuzetno dobro pripremila ozlijeđene za transport.

Stanje preostale dvojice ozlijeđenih se stabiliziralo. Oni su ostali u zadarskoj bolnici gdje su tijekom noći trebali biti operirani.

>> Tragedija na Kornatima: Pet mrtvih i sedam teško ozlijeđenih vatrogasaca

Premijer Ivo Sanader izrazio je noćas u Zadru sućut obiteljima vatrogasaca poginulih pri gašenju požara na otoku Kornatu te je istaknuo da Vlada inzistira na temeljitoj istrazi oko toga kako je došlo do te najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu.

"Želim reći da je ovo strašna tragedija, nisam u prvom trenutku vjerovao da se to dogodilo. Vlada RH inzistira da na temeljitoj istrazi oko toga, kako je došlo do te najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu. Učinit ćemo sve da pomognemo obiteljima nastradalih, ali i da utvrdimo okolnosti nastanka požara, odnosno je li požar namjerno podmetnut. Već imamo skupinu osumnjičenika. Želimo da se utvrde krivci i žestoko kazne. Oni koji podmeću požar ne pale samo okoliš i šume, nego ugrožavaju ljudske živote. Stoga se nadam da će Sabor prihvatiti prijedlog Vlade s drastičnim kaznama za piromane", rekao je premijer Ivo Sanader nakon posjeta zadarskoj Općoj bolnici u kojoj se liječe dva teško ozlijeđena vatrogasca.

Premijer je istaknuo da su načelnik Glavnog stožera general
Lucić i ravnatelj Policije Marijan Benko odredili 20 odnosno još 30 specijalaca koji su poslani na mjesto događaja, gdje se požarište osigurava, kako bi se utvrdile sve okolnosti. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin naglasio je da su
vatrogasci u stalnoj opasnosti i da je ove sezone bilo više od 1500 požara.

"Izgubili smo pet ljudi, ali i inače su vatrogasci redovito u ovakvim opasnim situacijama. Ne može se vatra gasiti ako joj se ne priđe blizu", rekao je Jurin te dodao da su se stradali vatrogasci, po dosadašnjim informacijama, otrovali monoksidom, te su se našli u vatrenom obruču.

Vatrogasci su stradali sinoć prilikom gašenja požara na otoku
Kornatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene