Od 428 općina u Hrvatskoj, šampion u povlačenju europskog novca iz Fonda za ruralni razvoj je Promina. Ima tisuću stanovnika i samo četiri zaposlena djelatnika u Općini. No uspjeli su u posljednje dvije godine u prominski kraj privući gotovo 18 milijuna kuna. Kažu da su spremni dočekali natječaje, pa im sada cijelo mjesto izgleda kao gradilište.

Galerija


Nekadašnja područna škola u Promini pretvara se u Kulturni dom, no obnove zgrade ne bi bilo bez europskog novca. Zahvaljujući Europi s gotovo sedam milijuna kuna gradit će se i vrtić, pa ni oni najmlađi više neće biti podstanari u Osnovnoj školi.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku - 2 Korona uništila posezonu, ali nije sve izgubljeno. Dobre vijesti stižu s juga zemlje Murter u rujnu 2020. godine - 2 Epidemija koronavirusa ''pojela'' postsezonu: Svi smještaji spustili su cijene, može pomoći još samo vikend-turizam

Svaki novi projekt pozdravljaju i mještani. Iako, kaže Marinko Dizdar iz Oklaja, nedostaje malo više posla.
No načelnik općine Promina Tihomir Budanko kaže da ni s tim nemaju problema jer u općini, kaže, nezaposlenih nema. Tvrdi da ih neće biti ni ubuduće jer je u pripremi 20-ak projekata.

Turizam ne stagnira

Kad se riješe vlasnički odnosi, trebao bi niknuti poduzetnički inkubator. ''To bi trebalo privući i povratak naših ljudi, ali sigurno i onih koji su dobrodošli, a nisu iz naših krajeva'', kaže Budanko.

Zbog trome birokracije i neriješenih vlasničkih odnosa, priznaje načelnik, pojedini projekti u ladici stoje godinama. No zato ne stagnira turizam. Mahom se obnavljaju starine. Po mir i tišinu u Oklaj se dolazi 180 dana godišnje. Raspameti ih i blizina Nacionalnog parka Krka, što im je, tvrde u Općini, dodatan vjetar u leđa i razlog da još dublje ''zagrabe'' u europsku blagajnu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr