Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv izumiranja sela

Mala općina koja želi zadržati mlade: Poklanja 30 tisuća kuna za kupnju kuće, sufinancira vrtić...

Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Sve veći broj praznih kuća s jedne strane, a s druge mladih obitelji bez vlastitog doma. U općini Magadenovac kod Donjeg Miholjca to su odlučili spojiti.

U općini Magadenovac odlučili su mladim obiteljima pokloniti 30 tisuća kuna za kupnju napuštene kuće, kao i pomoć kod pravno-imovinskih pitanja. Dobrodošli su i stanovnici drugih općina, sve s ciljem da se zaustavi izumiranje sela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže bolje prilike Statistiku nam popravljaju izbjeglice, ali Hrvati zapravo sve više napuštaju zemlju: Najviše ih je iselilo na jednu destinaciju Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

U općini je trenutačno prazno i napušteno stotinjak kuća, čija prosječna cijena na tržištu iznosi oko 10.000 eura. Vodstvo općine odlučilo ih je naseliti, i to mladim obiteljima bez vlastitog doma. Svakoj obitelji koja se odluči na kupnju pomoći će s 30 tisuća bespovratnih kuna.

"Mi smo izdvojili, planirali za proračun 150.000 kuna za ovu godinu. Time bismo pokrili negdje 4 do 5 obitelji. Kad se to malo uhoda, onda ćemo dalje vidjeti", govori Stjepan Živković, načelnik općine Magadenovac.

Poticajne mjere za mlade obitelji mještani pozdravljaju.

"To je super, mislim da će nam puno pomoći, pogotovo mladim obiteljima da ostanu ovdje", govori Anamarija Plužarić iz Magadenovca.

Općina ima ambulantu, ljekarnu, dječji vrtić, školu i dvoranu. Novorođena djeca podupiru se sa 2000 kuna, osnovnoškolci besplatnim udžbenicima, a pomaže se i srednjoškolcima, studentima.

Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Općina Magadenovac želi zadržati mlade (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Vrtić sufinanciramo sa 1100 kuna, roditelji plaćaju oko 400 kuna za cjelodnevni boravak, onda što se tiče srednjoškolaca, oni koriste mjeru besplatnog prijevoza", govori Živković.

Svojim mjerama općina Magadenovac želi ublažiti iseljavanje i pomoći svojim mještanima jer većina njih radi za minimalac. Na području svojih 6 sela nadaju se većem broju djece i kućama bez spuštenih roleta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene