Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas kako smatra da je Vlada u prvih sto dana napravila važne pomake te prvi puta u dvadeset godina smanjila državni proračun, zadržala kreditni rejting zemlje, dala poticaje gospodarstvu i počela uvoditi red.


Opačić, koja je i potpredsjednica SDP-a, to je izjavila na početku druge Izvještajno-tematske konvencije Gradske organizacije SDP-a Rijeke. Na konvenciji će biti izabrani predstavnici gradske organizacije za 12. Izbornu konvenciju SDP-a, a glavna je tema "Prvih 100 dana Vlade".

"Mislim da smo napravili neke vrlo važne pomake. Prvo, prvi put u 20 godina smanjili smo državni proračun, što je bilo nužno. Drugo, uspjeli smo zadržati kreditni rejting zemlje, što znači da smo dobili šansu da doista napravimo posao u ovoj godini", kazala je Opačić novinarima.

"Dobili smo povjerenje kreditnih institucija, što znači da smo krenuli pravim putem, počeli smo polako uvoditi reda i dali smo neke poticaje gospodarstvu", navela je dodavši da se rezultat ne može vidjeti preko noći, ali da će ga svakako biti.

Istaknula je da gospodarstvo teško dobiva kredite kroz bankarski sustav, ali je dodatni novac osiguran kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR) i Ministarstvo obrta i malog poduzetništva, što je, kako je kazala, jedan od značajnih poticaja gospodarstvu.

Komentirajući novo zaduživanje države, Opačić je rekla da su dugovi naslijeđeni iz prethodnih godina te da "ministar financija Slavko Linić radi sve što može da nas zaduži po što nižoj kamatnoj stopi". Tu nemamo puno izbora jer kredite koje su uzimale prijašnje vlade moramo vratiti, a "ono što mi nastojimo, to je da se više ne zadužujemo za potrošnju", naglasila je Opačić.

Vezani članci Oporba napušta zgradu Sabora Odbijene oporbene inicijative o radu Stožera tijekom krize, osnivanju istražnog povjerenstva... Slika nije dostupna 'Kada je privatizacija u pitanju i HDZ, onda oči treba imati širom otvorene'

Obersnel: Nemoguće je očekivati da se sve riješi čarobnim štapićem

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio da su u SDP-u bili svjesni da će situacija nakon preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku biti teška. Nasljeđe problema je ogromno i nemoguće je očekivati da će se čarobnim štapićem u 100 dana moći riješiti sve, rekao je dodavši kako je teško da će se problemi riješiti i u godini.

Obersnel je naglasio da članovi SDP-a, što se Rijeke tiče, daju veliku potporu Vladi, "unatoč nekim nepopularnim mjerama koje je trebalo donijeti". Dodao je kako je to pitanje odgovornosti koja se se očituje u tome da se moraju donijeti i teške odluke, ako one dugoročno jamče stabilnost i oporavak.