Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s otpadom

Opačić posjetila međimurske Rome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić prijepodne je provela u Međimurju.

Nakon što je ministar Ranko Ostojić rekao kako polovicu počinitelja kaznenih djela čine Romi, pod pojačanim mjerama osiguranja posjetila je najveće romsko naselje u toj županiji - Parag.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!" Slika nije dostupna svađa okončana rafalima Nakon ubojstva u Paragu pritvorena dvojica, maloljetniku kaznena prijava

>> Ostojić: Romi u Međimurju počine više od 50 posto imovinskih delikata

U Paragu se smiju samo djeca. Vrijeme ovdje kao da je stalo. U trošnim barakama, naslagano je po nekoliko kreveta. Najteže im je, kažu, kad padne kiša. Vlaga tada probija na sve strane. Prijete i zaraze, jer otpad je na svakom koraku.

Opće oduševljenje jutros je izazvala potpredsjednica Vlade kojoj je svatko izložio svoj problem s gubitkom socijalne pomoći. Ministrica ih je saslušala, obećala pomoć, a onda s pojačanim osiguranjem obišla cijelo naselje.

Romi su joj se požalili da imaju velikih problema s otpadom koji je doslovno uz cestu, ali i da su mnogi izgubili socijalnu pomoć na koju su imali pravo.

'Dobar dio ljudi u ovom naselju živi od socijalne pomoći, ali isto tako moramo voditi računa da se neke obveze plaćaju jer ne može samo jedinica lokalne samouprave plaćati ovolike količine otpada', rekla je Opačić.

'Moja poruka je da moraju ulagati u svoju djecu, da ih moraju motivirati da završavaju ne samo osnovnu nego i srednju školu', poručila je Romima u Paragu Opačić. Parag je jedno od 12 zasebnih romskih naselja. Pretpostavlja se da je najveće u Hrvatskoj. Na ovim prostorima žive više od 400 godina. Govore svojim jezikom, a od države žele samo pomoć"

Europska Unija donirala im je asfalt. Dobili su struju i vodu, ali sada treba poraditi na edukaciji. 'Da bi oni dostigli navike života i suživota ostalih građana, većine građana - to je naš cilj. To vrlo teško ide', ističe Mladen Horvat, načelnik općine Nedelišće.

Cijelu situaciju možda najbolje opisuje ova slika - košara puna slatkiša razgrabljena je u sekundi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene