Policija je na Paškom mostu zaplijenila 300 kilograma nezakonito ubranog smilja. Usprkos cjelogodišnjoj zabrani branja na Pagu, ilegalni berači opet haraju otokom - i gotovo im nitko ne može stati na kraj!


Svježe ubrano i namijenjeno zaradi na ilegalnom tržištu. U silnim vrećama su stotine kilograma smilja koje je policija zaplijenila na Paškom mostu.

Vezani članci Sirne zvijezde (Foto: sadanduseless.com) - 3 Odgovorili su na pitanje kako bi zvijezde izgledale kao sirevi prije nego što ga je itko postavio Sirni izazov (Foto: Screenshot/YouTube) Roditelji se zabavljaju bacanjem kriški sira na djecu, neki misle da su pretjerali

Imamo primjer starog grma koji se tek sad počinje obnavljati, polako i sjemenje je okolo.

Tek što su se staništa počela oporavljati nakon prošlogodišnje devastacije, Pažani opet imaju problema s ilegalnim beračima.

Na Pagu, kao i na svim sjevernojadranskim otocima, berba je ove godine zabranjena. No zbog visoke otkupne cijene ilegalci i ovog ljeta haraju. Dokaza ima na sve strane, a Pažanima - opet šteta.

'Smilje je važno zato što ima osebujan miris i to daje miris paškoj janjetini, paškom siru, zbog svojih prirodnih specifičnosti', kaže nam Toni Paro.

ILEGALNO ZARAĐIVALI NA TISUĆE KUNA Hoće li ovo zaustaviti kaos?

Ilegalcima su očito važnije unosne specifičnosti. Od početka sezone policija je na Pagu zaplijenila 2 tone nezakonito ubranog smilja. 'Izlazimo i na dojave građana, a ilegalno branje smilja, odnosno, berače zatičemo i u našim kontrolama prometa', kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

U pripremi su i izmjene Zakona o prirodi. Napokon bi se, uz tvrtke, trebale početi kažnjavati i fizičke osobe.

Za nepropisno korištenje zavičajnih divljih vrsta, primjerice smilja ili gljiva, plaćale bi se kazne u visini od 25.000 do 200.000 kuna. Trenutne kazne propisane Zakonom o prirodi iznose od 15.000 do 25.000 kuna.

Pohlepa za zaradom očito je ipak veća kod onih koji Paški most prelaze sa zabranjenom, ali unosnom biljkom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook