Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haraju i uništavaju

POHLEPI NEMA KRAJA Njima baš nitko ne može stati na kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je na Paškom mostu zaplijenila 300 kilograma nezakonito ubranog smilja. Usprkos cjelogodišnjoj zabrani branja na Pagu, ilegalni berači opet haraju otokom - i gotovo im nitko ne može stati na kraj!

Svježe ubrano i namijenjeno zaradi na ilegalnom tržištu. U silnim vrećama su stotine kilograma smilja koje je policija zaplijenila na Paškom mostu.

Pročitajte i ovo Pečenjarnica, ilustracija Velika potražnja Cijena joj je porasla i do 30 posto, ali bez jedne namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv: "Zna se što su običaji" Domaćeg sira i mlijeka sve manje - 4 Rastu cijene Skuplje je i domaće mlijeko, sir, vrhnje... Proizvođači poručuju: "Cijena mlijeka bi danas trebala biti minimalno pet kuna"

Imamo primjer starog grma koji se tek sad počinje obnavljati, polako i sjemenje je okolo.

Tek što su se staništa počela oporavljati nakon prošlogodišnje devastacije, Pažani opet imaju problema s ilegalnim beračima.

Na Pagu, kao i na svim sjevernojadranskim otocima, berba je ove godine zabranjena. No zbog visoke otkupne cijene ilegalci i ovog ljeta haraju. Dokaza ima na sve strane, a Pažanima - opet šteta.

'Smilje je važno zato što ima osebujan miris i to daje miris paškoj janjetini, paškom siru, zbog svojih prirodnih specifičnosti', kaže nam Toni Paro.

ILEGALNO ZARAĐIVALI NA TISUĆE KUNA Hoće li ovo zaustaviti kaos?

Ilegalcima su očito važnije unosne specifičnosti. Od početka sezone policija je na Pagu zaplijenila 2 tone nezakonito ubranog smilja. 'Izlazimo i na dojave građana, a ilegalno branje smilja, odnosno, berače zatičemo i u našim kontrolama prometa', kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

U pripremi su i izmjene Zakona o prirodi. Napokon bi se, uz tvrtke, trebale početi kažnjavati i fizičke osobe.

Za nepropisno korištenje zavičajnih divljih vrsta, primjerice smilja ili gljiva, plaćale bi se kazne u visini od 25.000 do 200.000 kuna. Trenutne kazne propisane Zakonom o prirodi iznose od 15.000 do 25.000 kuna.

Pohlepa za zaradom očito je ipak veća kod onih koji Paški most prelaze sa zabranjenom, ali unosnom biljkom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene