Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader Alakaju

'Ono što Slovenija čini RH na putu u EU, Hrvatska neće činiti BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader razgovarao je s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem o bilateralnim odnosima dviju zemalja, stanju u regiji te hrvatskom pristupnom procesu euroatlantskim integracijama, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Ono što Slovenija čini Hrvatskoj na putu prema euroatlantskim integracijama, Hrvatska neće činiti Bosni i Hercegovini, to je obećanje u Zagrebu dobio bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj. Dogovorena je suradnja dviju zemalja na rješenju problema duga Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH. Jedna od tema razgovora bila je i bolja suradnja na području suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala kako bi bjegunci bili dostupni pravdi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Premijer Sanader izvijestio je ministra Alkalaja o procesu ratifikacije hrvatskog pristupanja NATO-u koji je gotovo dovršen te da se još očekuje da pristupni ugovor ratificiraju Grčka i Nizozemska. Sanader je naglasio da unatoč slovenskoj blokadi Hrvatska obavlja svoje zadaće iz pristupnog procesa Europskoj uniji te da se očekuje kako će Slovenija deblokirati poglavlja koja Hrvatska treba otvoriti i zatvoriti u zacrtanom planu puta prema EU. Premijer je ponovio hrvatsko stajalište kako se otvorena granična pitanja sa Slovenijom trebaju rješavati međunarodnopravnim sredstvima. Govoreći o planovima energetske neovisnosti dviju država premijer Sanader izvijestio je gosta o nedavnim dogovorima s albanskim premijerom Salijem Berishom u vezi s izgradnjom Jadransko-jonskog kraka TAP (Transjadranskog plinovoda) koji bi povezivao Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Također je bilo riječi i o mogućnosti izgradnje nuklearne elektrane u Albaniji.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Alkalaj dodao je da je njegova zemlja zainteresirana za projekt LNG-terminala za ukapljeni plin te što brži početak izgradnje cestovnog koridora Vc, uz koji bi se gradio i plinovodni sustav od Slavonskog Broda do Ploča. Ministar Alkalaj podupro je hrvatski pristupni proces NATO-u i Europskoj uniji naglasivši da time Hrvatska otvara put euroatlantskih integracija i zemljama u susjednoj regiji. Rekao je da će Bosna i Hercegovina učiniti sve kako bi tijekom 2009. godine istaknula kandidaturu za članstvo u NATO i EU. 

Ministar vanjskih poslova BiH zatražio je i podršku Hrvatske da BiH u sljedećem dvogodišnjem razdoblju postane nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a. Premijer Sanader je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Alkalajem obnovio poziv predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da uskoro posjeti Hrvatsku, te naglasio kako se u svim razgovorima o BiH mora voditi računa o ravnopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti svih triju naroda, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene