Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Onečišćena voda, čini se, pojavila se i u zagrebačkom naselju Špansko. Stanari ulice Vlade Gotovca žale se da je voda onečišćena već dvije godine, tj. od samoga početka useljenja u zgradu.


Stanari tvrde kako je prva analiza sredinom prošle godine pokazala da voda nije čista, a druga je pokazala suprotno. 

Vezani članci Iz tla uz samu kuću izvire voda Uz kuću u Petrinji mu izvire voda: "Ovo se nikada nije dogodilo, bojim se samo što je ispod" Vojska dovozi kontejnere u Banovinu - 3 Mnoge obitelji još nisu dobile kontejnere, ali pomoć i dalje stiže. Crveni križ počinje s drugačijim režimom rada, pogledajte kakve su novosti

Ipak, nekolicina stanara odnijela je uzorak na treću analizu pod lažnom adresom, a ti su rezultati ponovno potvrdili onečišćenje. 

Vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba Tihomir Majić izvijestio je danas da su stručnjaci Zavoda u pet stanova u trima zgradama u zagrebačkom
naselju Španskom otkrili vodu onečišćenu mineralnim uljima.
- U Španskom ne postoji problem onečišćenja javne vodoopskrbne mreže, nego onečišćenja privatne (unutarnje) vodoopskrbne mreže u pet stanova u trima zgradama, rekao je Majić.

Naveo je da je gradski Zavod za javno zdravstvo analizama otkrio onečišćenu vodu mineralnim uljima u po dva stana u dvjema zgradama, te u jednom stanu u jednoj zgradi. 

Majić je rekao da su, nakon pritužaba stanara, analize obavljene u rujnu, da su jučer i danas bili gotovi
rezultati te da je dio vode analiziran prošle godine kad su građani sami donijeli uzorke na analizu.

Riječ je o stanovima u Ulici Stjepana Majora 5 i 7 te Ulici Vlade Gotovca 1.

Majić je najavio da će epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo
stanarima u čijim je stanovima otkrivena onečišćena voda davati pojedinačne preporuke.

Također je najavio da će u petak u Zavodu biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnost izvijestiti što je uzrok onečišćenja vode mineralnim uljima u Vrbanima III.

Majić je rekao da će na osnovi "modela Vrbana III", odnosno rezultata stručnih ispitivanja u zgradama na Vrbanima III, zaključivati i o uzrocima onečišćenja u stanovima u Španskom ili nekim drugim novim zgradama u kojima bi se moglo pojaviti takvo onečišćenje. Ujedno će biti postavljeni viši standardi za građevinare, dodao je.

Problem s vodom onečišćenom mineralnim uljima u dvjema zgradama na Vrbanima III pojavio se prije više od godinu dana.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i
branitelje Zvonimir Šostar izjavio je da će sutra ujutro u Gradskom poglavarstvu biti održan kolegij u vezi s onečišćenom vodom u stanovima u Španskom.