Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ministarstvima pravosuđa Hrvatske i Srbije od sutra je moguć uvid u popis osoba koje su u dvjema zemljama osumnjičene, optužene ili osuđene zbog ratnog zločina.


Do sada je takva mogućnost postojala samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a od 15. srpnja to će biti moguće i u ministarstvima pravosuđa dviju zemalja, potvrdila je glasnogovornica hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Da bi se dobio uvid u popis zainteresirani građani prvo će morati podnijeti pisani zahtjev, objasnila je glasnogovornica.

Vezani članci Dražen Bošnjaković i Mislav Bago - 2 Sabor raspravlja o stanju u pravosuđu, Bošnjaković: ''Prošle je godine pravosuđe zaprimilo milijun i 290 tisuća predmeta'' Slika nije dostupna Slučaj Purda rješavat će Hrvatska

I srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović je u Beogradu potvrdila da će popisi osoba povezanih s ratnim zločinima biti dostupni u ministarstvima. ‘Na ovaj način mi smo intenzivirali pravosudnu suradnju između Srbije i Hrvatske, koja se odvija jako dobro, naročito kada govorimo o organiziranom kriminalu i korupciji, a evo sada postoji volja i želja da intenzivnije surađujemo i kada je riječ o ratnim zločinima’, istaknula je.

Kazala je kako je u tom cilju osnovana mješovita komisija čiji je zadatak bio preuzeti popis osoba osumnjičenih, optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina. Dodala je da komisiju čine predstavnici ministarstava pravosuđa Srbije i Hrvatske, veleposlanstava u dvjema državama te predstavnici srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Komisija je, po njezinim riječima, jučer održala sastanak na kojem su dogovoreni kriteriji i metode rada, tako da će svi zainteresirani građani moći u ministarstvima pravosuđa dviju zemalja utvrditi nalaze li se na tom popisu. (Hina)