Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nije ispunio obećanja koja je dao Bošnjacima u RH a to se posebice odnosi na vraćanje njihova imena u Ustav, izjavio je muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.


"On (Sanader) je obećao da će vratiti Bošnjake u Ustav. Obećao je i da će sve muslimane rodom iz Bosne upisati kao Bošnjake jer je u Hrvatskoj to veliki problem - poslije prošlih izbora 20 tisuća muslimana se izjasnilo s velikim M, za naciju koja uopće ne postoji. Traženjem upisivanja Bošnjaka mi tražimo svoja prava", kazao je
Omerbašić.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek''

On je optužio Sanadera kako je, dajući obećanja da će zahtjevi Bošnjaka biti ispunjeni, prevario njihova saborskog zastupnika Šemsu Tankovića.

"Jedino u čemu je Tanković uspio je da dobije oko stotinu
državljanstava i domovnica", kazao je Omerbašić dodajući kako je Tankovićeva greška što od Sanadera nije tražio da stavi potpis pod obećanja koja je davao.

"U politici se mora potpisati ono što vam netko obeća. Samim tim Sanader nije ispunio obećanja", izjavio je Omerbašić.

On je također kritizirao činjenicu da su izborni plakati sa
Sanaderovim likom brojniji u Bosni i Hercegovini nego u Hrvatskoj.

"Moram kazati da Sanadera ima više u Sarajevu nego u Zagrebu", kazao je Omerbašić no pri tom je izravno podupro pravo Hrvata u BiH na glasovanje na hrvatskim izborima.

Komentirajući odnose između dvije države, Omerbašić je izjavio kako oni trebaju biti dobri jer je to i želja 75 posto Hrvata.

"Mislim da su rješenje strpljivi pregovori", kazao je Omerbašić.