Oluja Eleanor pogodila je u noći na srijedu Irsku, dijelove Velike Britanije i sjevernu Francusku, izazvavši poplave, rušeći stabla i trgajući električne vodove.

Galerija


Oluja Eleanor, četvrta ove zime koja je zahvatila zapadnu Europu s vjetrovima koji pušu do 160 km na sat, izazvala je u srijedu brojne nesreće i poremetila je zračni i željeznički promet, a u Francuskoj je jedna osoba poginula.

Vezani članci Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Što o proslavi Oluje kaže Hrvatski generalski zbor? "To je bila stožerna, emotivna i politička točka" Nevrijeme pogodilo Vidovce - 3 Sobe su im još uvijek pune blata, kuće i dvorišta prekriveni su muljem: "Pogledajte, što da ja tu spasim?"

 

Jaki vjetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, španjolsku obalu i Francusku, gdje je jedan 21-godišnji skijaš poginuo kada je na njega palo stablo na skijalištu Morillon. Petnaest osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teško.

Sjeverozapadno od Londona vjetrovi su odnijeli u zrak dva trampolina i bacilli ih na prugu.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP)
Jak vjetar srušio je skele sa pročelja zgrade u Francuskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

Vjetrovi koji pušu do 163 km na sat u Švicarskoj i 147 km/h na sjeveru Francuske izazvali su probleme u zračnom prometu u nekoliko zemalja.

U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle 60 posto letova je kasnilo u polasku i trećina njih u dolasku.

Najmanje 252 letova je otkazano u amsterdamskoj zračnoj luci Schipol, a u cijeloj Nizozemskoj su puhali vjetrovi do 130 km/h.

Tijekom nekoliko sati je bio obustavljen zračni promet u francuskim zračnim lukama Bale-Mulhouse i Strasbourg. U frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano dvadesetak letova.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP)
Zbog oluje zatvoren Eiffelov toranj (Foto: AP) Foto: AP

U nekoliko zemalja je bilo problema i u željezničkom prometu. U Francuskoj je cestovni promet otežan kao i željeznički zbog pada električnih vodova i stabala.

I u Njemačkoj su promećeni željeznički i cestovni promet a također je otkazano natjecanje u skijaškom trčanju za Svjetski kup u Oberstdorfu.

U Švicarskoj je meteorološka služba za srijedu izdala upozorenje na oluju treće kategorije od ukupno pet. Neke ceste su preventivno zatvorene zbog poplava i željeznički promet je djelomično obustavljen u kantonu Appenzell.

Isto tako su neke autoceste u Engleskoj zatvorene zbog pada stabala i prevrnutih automobila.

Španjolske meteorološke službe su izdale upozorenja za sjevernu obalu. U pokrajinama Asturias i Galicija valovi bi mogli doseći visinu od 7 metara.

Oluja Eleanor pogodila zapadnu Europu (Foto: AFP)
Veliki valovi uslijed oluje (Foto: AFP) Foto: Afp

U Švicarskoj je većina skijališta zatvorena, što je slučaj i s nekim francuskim skijaškim destinacijama poput Chamonixa i Avoriaza.

Stotine tisuća domaćinstava je ostalo bez električne energije, posebice u Francuskoj ( 225.000). U Irskoj je bez električne energije još 27.000 domaćinstava u srijedu.

U Parizu je Eiffelov toranj nekoliko sati bio zatvoren zbog jakog vjetra. U Francuskoj se oluja usmjerila prema jugoistoku i sada se na Korzici očekuju rafali od 180 ili čak 200 km/h.

Eleanor je četvrta oluja koja zahvaća ove zemlje od početka prosinca, nakon oluja Ana, Bruno i Carmen. (Hina)