Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili bitku na sudu

Ogorčeni stanari Kupske: Izgleda da smo sami sebe srušili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri godine od urušavanja Kupske ulice u Zagrebu, koje je ostavilo 40 metara duboku rupu, stanarima je zadan težak udarac.

Poslije nepravomoćne presude Općinskog suda kako nema dokaza da su radovi na gradilištu uzrokovali oštećenje kuća - oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić. Stanari su ogorčeni, umjesto odštete dobili su račun sudskih troškova - 5 i pol tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Investitor HEP i glavni izvođač radova Tehnika, stoji u presudi, nisu krivi za podrhtavanje tla, urušavanje ulice, oštećenje kuća i prisilno iseljavanje stanara. 'Apsurdno je da hrvatsko pravosuđe može donijeti takvu presudu. Pa nismo mi Kupsku srušili', rekao je Zdravko Vuković, stanar Kupske.

>> Bandić: Tražit ćemo povrat novca za sanaciju Kupske ulice

>> HEP i Tehnika nisu krivi za urušavanje Kupske

'To je četiri godine prljavštine, na kraju ispada da su stanari Kupske sami sebe srušili', rekla je Jadranka Ćavar, stanarka Kupske. Zagrebački gradonačelnik do konačne presude ne želi upirati prstom u krivca, barem ne izravno. 'Grad nije gradio, zna se tko je investitor, a niti je izvodio radove, niti je bio podizvođač. Razum nalaže u kom grmu leži zec, samo ja neću nikoga optuživati', rekao je Bandić.

Stanari ne odustaju, uložili žalbu

Anđelko s nevjericom drži rješenje suda. Za mjesece neizvjesnosti, dane provedene u hostelu, dobili su samo račun, kao gubitnici spora moraju platiti 5.500 kuna. 'Za nas nema ništa nego da nas pokopaju ili spale', rekao je Anđelko. Jadranka se s tugom prisjeća te nedjelje, 23. rujna 2007. kada se tijekom gradnje HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom otvorila zemlja.

'To je bilo prestrašno. Čovjek samo na filmu gleda nešto takvo. Kad se ulica digla u zrak, kad je nastao krš, lom, kad je kuća nestala', rekla je Jadranka. Ni četiri godine od urušavanja Kupske stanari ne mogu pronaći mir. Kažu kako je prvi dio pravne bitke izgubljen, no ne odustaju. Nadaju se kako će na kraju pravda biti na njihovoj strani.

Slijedi drugi dio bitke, odvjetnica stanara uložila je žalbu. Rješenje je, kaže, pravno neutemeljeno. 'Očekujem da će Županijski sud u Zagrebu ispraviti nebuloznu odluku Općinskog suda koja je donesena temeljem pogrešne ocjene dokaza i mogla bi reći nesavjesnog rada suca', rekla je Doris Košta, odvjetnica stanara Kupske.

Šteta u Kupskoj procjenjuje se na 17 milijuna kuna. Tri godine nakon urušavanja, HEP je odustao od gradnje, ali ostavio stanarima vječni podsjetnik na 23. rujna 2007.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene