Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik koji zastupa roditelje Nore Šitum ocijenio je da je odluka suda o deblokadi računa udruge Hrabro dijete nezakonita, te najavio podnošenje ustavne tužbe.


Odvjetnik Dean Španović, koji zastupa roditelje Nore Šitum u parnici protiv udruge Hrabro dijete, ocijenio je kako je jučerašnja odluka Županijskog suda u Slavonskom Brodu o deblokadi računa te udruge nezakonita, zbog čega je najavio podnošenje ustavne tužbe kako bi se odgodili pravni učinci takve odluke.

Vezani članci Đorđe Gardašević i Josipa Krajinović - 3 Dnevnik Nove TV doznaje koje će odluke Stožera razmatrati Ustavni sud: "U teoriji je moguće i da se isplate odštete" Stožer civilne zaštite Ustavni sud sutra o odlukama stožera. Ustavni stručnjak: "Ne smatram da je nešto sporno, odluke su u skladu s Ustavom"

Najavio je i podnošenje revizije Vrhovnom sudu radi ukidanja odluke drugostupanjskog suda i ponovnog vraćanja na snagu privremene mjere o blokadi računa udruge Hrabro dijete.

Županijski sud u Slavonskom Brodu prihvatio je jučer žalbu udruge Hrabro dijete i naložio da se deblokira njezin račun, koji je blokiran odlukom novogradiškog Općinskog suda od veljače ove godine.

Norini roditelji moraju platiti 153.000 kuna troškova

Privremenu blokadu račina zatražili su roditelji Nore Šitum, optužujući udrugu Hrabro dijete za malverzacije novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri, koja je umrla tijekom liječenja u američkoj bolnici.

Odvjetnik Španović smatra da je odluka drugostupanjskog suda polazi od pogrešnog pravnog shvaćanja da humanitarna pomoć ne može biti predmetom nasljeđivanja.

"Naša je teza da se radi o nasljednom pravu, odnosno da postoji razlika između osobnih prava koja nisu nasljedna, poput prava na život ili prava na stanovanje, od prava na potraživanje određenih novčanih iznosa koja spadaju u imovinska prava i kao takva su nasljedna", tvrdi odvjetnik. Poziva se i na odredbe Zakona o humanitarnoj pomoći koji, kako navodi, jasno utvrđuje pripadnost preostale humanitarne pomoći korisnicima te pomoći, u ovom slučaju nasljednicima korisnika, odnosno roditeljima pokojne Nore Šitum.

Odvjetnik obitelji Šitum podsjeća kako se jučerašnjom sudskom odlukom ne rješava glavni problem oko prava na raspolaganje s 4,1 milijun kuna koji su prikupljeni u humanitarnoj akciji za Noru Šitum a koji se, zajedno s ostalim novcem udruge, nalaze na istom računu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook