Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložena žalba na odluku o pritvoru

Odvjetnik osumnjičenog krijumčara ljudima u Donjem Srbu: ''Moj se branjenik brani šutnjom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Moj se branjenik ne smatra krivim, poriče djelo za kojeg ga se tereti i brani se šutnjom'', rekao je John Matek, odvjetnik osumnjičenog krijumčara ljudima koji je prevozio migrante kada je došlo do pucnjave u Donjem Srbu.

Osumnjičeni krijumčar migrantima dobio je 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, ponavljanja djela i zbog osobito teških okolnosti počinjenja djela, ali će odvjetnik uložiti žalbu.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji Kada će na slobodu? Slučaj Hrvata u Zambiji pokazao nesnalaženje hrvatskih institucija: "Oni se sami među sobom nisu usuglasili"

''Moj se branjenik ne smatra krivim, poriče djelo za kojeg ga se tereti i brani se šutnjom'', rekao je odvjetnik John Matek u izjavi za DNEVNIK.hr.

Istražni zatvor teče od trenutka uhićenja, dakle od 1. lipnja i po ovom rješenju traje najdulje mjesec dana, a onda će se ponovno odlučivati o mogućem produljenju pritvora.
Osumnjičenk ima branitelja po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, krijumčara, koji je u Donjem Srbu u srijedu pobjegao policiji i potom u petak pronađen i uhićen, u subotu popodne je u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu ispitan te ga se tereti za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U obrazloženju rješenja piše da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Hrvatsku iz BiH, 30. svibnja 2018. oko 21.40 sati u Donjem Lapcu preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije.

DORH je objavio detalje. Policija je, navode, u više navrata pokušala zaustaviti vozilo, ali da se on oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. Kada je došao do mjesta Raštele, gdje je uočio policajce koji su mu vozilima prepriječili put, krenuo je prema njima vozilom punom brzinom s ciljem da usmrti policijsku službenicu, ali se ona bacila u stranu. Vozilo je zaustavio tek kad su policajci prema vozilu ispalili više hitaca te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Od 30 migranata u prtljažnom prostoru više ih je zbog prebrze vožnje ozlijeđeno, a dvoje djece je teško ozlijeđeno od vatrenog oružja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene