Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremao ustanak

Odvjetnik: Mario Tadić izlazi na slobodu, u pritvoru je odradio kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski državljanin Mario Tadić (59), osuđen u petak u Boliviji na pet godina i deset mjeseci zatvora za pripremanje vojnog ustanka protiv režima predsjednika Eve Moralesa, bit će pušten na slobodu jer u pritvoru od 2009. godine, izjavio je njegov odvjetnik.

"Potrebna je još samo sudska formalnost i bit će na slobodi", rekao je odvjetnik Gianni Prado Herrera. To isto vrijedi i za drugog njegovog klijenta Mađara Eloda Tóásóa (34) kojeg je sud u La Pazu, glavnom gradu Bolivije, također osudio na zatvorsku kaznu od pet godina i deset mjeci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pretraga u Južnoj Americi Policija se pohvalila rekordnom zapljenom: Neki je koriste za žvakanje i čaj, neki za proizvodnju opasne droge Psi - 1 Blagoslov pasa Ljubav je to koja se teško može opisati: ''Moji roditelji su preminuli i bila sam jako ljutita na život, a onda su oni ušli u moj život i izliječili moje srce''

“Oni su tu kaznu već izdržali u pritvoru”, istaknuo je Prado Herrera. Tadić je osuđen zbog regrutiranja ustanika, a Tóásó za pružanje informatičke podrške.

Obojica su ranije negirala krivnju, no u petak su priznali sudjelovanje u “vojnom ustanku protiv sigurnosti države i pokušaju odcjepljenja dijela teritorija”.

Hrvatskom državljaninu pet godina i 10 mjeseci zatvora za pripremanje vojnog ustanka protiv Moralesovog režima!

“Prihvaćamo krivnju da bi smo konačno odavde izašli slobodni”, izjavio je Tadić napomenuvši da je slučaj bio ispolitiziran.

Tadić je u gradu Santa Cruz uhićen u noći 16.travnja 2009. nakon što je u hotelu Las Americas, u središtu grada, preživio napad specijalne policije.

U akciji su ubijena tri europska državljanina - vođa skupine Eduardo Rósza Flores “Chico”, bolivijsko-mađarskih korijena i sudionik Domovinskog rata u Hrvatskoj, te Mađar

Árpád Magyarosi i Irac Michael Dwyer. Punim imenom Mario Francisco Tadić Astorga, hrvatski dragovoljac koji ima i bolivijsko državljanstvo, i Mađar Tóásó jedini su preživjeli.

Grupa je eliminirana pod sumnjom da je došla u Santra Cruz pomoći odcjepljenju istoimene bogate pokrajine na istoku Bolivije. Među optužbama se spominjalo i pripremanje atentata na predsjednika Evu Moralesa (55).

Evo Morales je lani treći put zaredom pobijedio na izborima te bi trebao biti predsjednik do 2019. godine.

“Treba suditi onima koji pozivaju na nezavisnost. Unatoč razlikama u našim socijalnim i kulturnim programima bolivijski narod mora ostati ujedinjen”, izjavio je u petak.

Ljevičar Morales, prvi indijanski predsjednik, na vlast je došao 2005. a tenzije između njega i regionalne vlasti Santa Cruza uslijedile su zbog nacionalizacije energetskog sektora i podjele zemlje siromašnom indijanskom stanovništvu.

Političari u Santa Cruzu, većinom europskog porijekla, predvođeni liderom hrvatskih korijena Brankom Marinkovićem odgovorili su zahtjevom za autonomijom. Grupa stranaca trebala je obučiti i organizirati lokalno stanovništvo u slučaju prisilnog oduzimanja imovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene