Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Branko Šerić najavio je da će u srijedu uložiti prigovor na optužnicu protiv bivše sutkinje i predsjednice Općinskog suda u Supetru Ivane Domić, koju je državno odvjetništvo jučer optužilo da je s još 17 osoba počinila zlouporabe vrijedne više od 75 milijuna kuna.


Nakon dvogodišnje istrage Županijsko državno odvjetništo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Ivane Domić i još 17 osoba, među kojima su i tri bračka odvjetnika, zbog sumnje da su napravili ukupno 20 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Vezani članci Ilustracija Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući Josipa Rimac USKOK podigao optužnicu protiv Josipe Rimac: Ti meni dozvolu, ja tebi 40.000 kuna svaki mjesec...

Sumnjiči ih se da su tužbama na utvrđenje prava vlasništva mnogim Bračanima oteli zemljišta vrijedna oko 75 milijuna kuna.

Kao sutkinja i predsjednica suda Ivana Domić je, tvrdi tužiteljstvo, sebi dodjeljivala u rad predmete u kojima je trebalo utvrditi i uknjižiti vlasnike većeg broja parcela na otoku Braču. Tužene je, međutim, u spisima navodila kao odsutne ili nepoznata boravišta.

Tužiteljstvo stoga smatra da je donosila nezakonite presude, odnosno da je većem broju osoba koje su podnosile tužbe omogućila protupravno stjecanje vlasništva nad nekretninama ukupne vrijednosti oko 75 milijuna kuna.

Njezin odvjetnik, pak, smatra da u tim slučajevima nije bilo zlouporabe, jer je u presudama Ivana Domić preslikan tek rezultat stvarnog stanja.

Stoga ističe kako bi želio da se na sudu pojave svi oštećenici i točno utvrdi kako je nastala navodna šteta te u potpunosti rasvijetli sporna situacija.

Djela za koja se tereti sutkinja i njeni suoptuženici počinili su od 1995. do 2003.

Za cijelu priču u javnosti se doznalo 2004., nakon čega je tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt Ivanu Domić razriješila dužnosti predsjednice suda. Nakon toga i Državno sudbeno vijeće Ivanu Domić je razriješilo i sudačke dužnosti te omogućilo njen kazneni progon.

U dvogodišnjoj istrazi saslušano je sedamdesetak svjedoka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju