Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Damir Alagić izjavio je za Federalnu televiziju (FTV) da njegov branjenik, hrvatski tajkun Miroslav Kutle, ima dvojno državljanstvo i nije u bijegu jer regularno boravi u Bosni i Hercegovini iako je hrvatski MUP posredstvom Interpola raspisao međunarodnu tjeralicu nakon što je zbog zloporaba pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora.


'Miroslav Kutle nije u bijegu jer ima domicilno državljanstvo BiH u koju se vratio i nastanio iz zdravstvenih i poslovnih razloga daleko prije raspisivanja tjeralice u Hrvatskoj. O svom vraćanju u BiH, te o svom boravištu, redovito je izvještavao Sud BiH, ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine, te Federalnu upravu policije', rekao je odvjetnik Alagić.

>> Kutle na 'crvenoj tjeralici' Interpola

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres" Gordana Tadić Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

On tvrdi da su Kutlini zastupnici obrane u Hrvatskoj obavijestili sud u Zagrebu o razlozima njegovog neprisustvovanja zakazanim raspravama.

Odvjetnik Alagić smatra da njegov branjenik zbog sporazuma između BiH i Hrvatske neće morati služiti zatvorsku kaznu 'jer obrana ima svoje adute kojima će osporiti presudu iz Hrvatske'.

Za Kutlom izdana Interpolova crvena tjeralica

Zbog zloporaba u slučaju Gradski podrum Miroslav Kutle je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i osam mjeseci. Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu, a prvotno izrečenu kaznu od tri godine preinačio je i smanjio za četiri mjeseca.

Interpol je u petak za Miroslavom Kutlom izdao crvenu tjeralicu, po kojoj od članica te međunarodne kriminalističko-policijske organizacije traži privremeno uhićenje tražene osobe s ciljem izručenja na temelju uhidbenog naloga ili sudske odluke.

Na Interpolovoj tjeralici navode se osobni podatci Miroslava Kutle, datum i mjesto rođenja te njegovo dvostruko bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo. Tjeralica je raspisana na osnovi naloga općinskoga kaznenog suda u Zagrebu, a kao kazneno djelo navodi se krivotvorenje. (Hina)