Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetnici isključeni kako bi Čermak optužio Gotovinu i Ademija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoju odluku o isključenju odvjetnika generala Ivana Čermaka ICTY-ja je obrazložilo činjenicom da bi njihovim ostankom u predmetu Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih, generala Gotovinu i generala Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u procesu u Hrvatskoj.

"Ovdje je pravo pitanje, pitanje odanosti", zaključili su suci u odluci u kojoj su istaknuli da bi izvršenje pravde moglo biti dovedeno u pitanje ukoliko Čermaku "ne ostanu na raspolaganju sve moguće obrane, neugrožene obvezom odanosti njegovih branitelja prema Ademiju".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trojica novih svjedoka ICTY: Sud još odlučuje o žalbama generala na nove svjedoke Slika nije dostupna Čatvrti dan zaredom Na suđenju hrvatskim generalima svjedoči Željko Sačić

Vijeće je podsjetilo da je potencijalni sukob interesa dvoje
odvjetnika pokrenula prvi puta Gotovinina obrana prošle godine. 

Tada je otvorena mogućnost da ona pozove generala Ademija za svjedoka pa se nakon toga postavilo pitanje mogu li Prodanović i Sloković protuispitivati generala Ademija dovoljno agresivno kako bi istodobno zadovoljili interes Čermakove obrane uz očuvanje obveze odanosti prema
Ademiju kao klijentu.

"Mogućnost agresivnog protuispitivanja Ademija nije glavno pitanje, ali ono može biti jedan aspekt obveze odanosti koju Prodanović i Sloković duguju Ademiju", zaključilo je danas raspravno vijeće ocjenjujući da postoji stvarna mogućnost pozivanja Ademija za svjedoka s obzirom na tvrdnju Gotovinine obrane da je Ademi mijenjao Gotovinu
na zapovjednom mjestu tijekom vremena koje obuhvaća optužnica.

Vijeće je odbacilo prijedlog da se za potrebe protuispitivanja
Ademija, u slučaju njegova eventualnog svjedočenja, angažira treći odvjetnik u Čermakovu braniteljskom timu smatrajući da je problem širi od toga jer se tiče trajnije obveze lojalnosti tima Prodanović-Sloković prema Ademiju.

"Nekompromitirana potencijalna obrana prebacivanja odgovornosti za određene zločine na Gotovinu i Ademija ne bi bila dostupna Čermaku čak i uz angažiranje trećeg odvjetnika", smatra vijeće jer treći odvjetnik ne bi bio samostalan nego bi djelovao kao integralni dio tima.

Vijeće nije bilo zadovoljno ni izjavama koje su dali generali Čermak i Ademi koji žele da ih dvoje odvjetnika i dalje zastupa jer je zaključilo da nisu u dovoljnoj mjeri bili upoznati sa svim aspektima sukoba interesa te da njihovi interesi nisu zaštićeni.

Žalbeno je vijeće, koje se također bavilo pitanjem sukoba interesa, prošle godine predložilo kao rješenje da dvoje odvjetnika u potpunosti izvijeste svoje klijente o svim aspektima sukoba interesa te nakon toga "ili dobiju punu suglasnost dvoje klijenata da ih nastave predstavljati, pod uvjetom da takva suglasnost ne dovede do
nepopravljivih posljedica za izvršenje pravde, ili zatraže povlačenje iz jednog od tih dvaju predmeta".

Raspravno vijeće ovom je odlukom naredilo da se "Prodanović i Sloković povuku kao Čermakovi branitelji iz predmeta, ali moraju ostati sve do trenutka kada nova obrana može potvrditi da je spremna preuzeti Čermakovu obranu".

Odluka je donesena "većinom glasova". 

Nizozemski sudac Alphons Orei najavio je izdvojeno mišljenje što znači da je bio protiv, a za isključenje glasali su južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto i belgijska sutkinja Christine van den Wyngaert. 

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja,
odgođen je na neodređeno vrijeme.

Ademi je u međuvremenu najavio da ne namjerava dobrovoljno doći kao svjedok na suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču.

Žalbeno vijeće još nije donijelo odluku o žalbi Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića na isključenje iz predmeta. Prodanović i Sloković najavili su žalbu na ovu odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene