Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na četvrtoj sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti razgovaralo se, među ostalim, i o informacijsko-komunikacijskim trendovima i njihovoj ulozi u sustavu domovinske sigurnosti te Godišnjem planu rada za 2019. godinu.


U Sigurnosno-obavještajnoj agenciji u utorak 18. prosinca 2018. održana je četvrta sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod predsjedanjem predsjednika Koordinacije, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, uz nazočnost ministara Davora Božinovića i Tome Medveda te drugih članova Koordinacije.

Vezani članci Ministar obrane Damir Krstičević Mjere Hrvatske vojske protiv širenja koronavirusa: I vojnici na e-nastavi Hrvatska vojska, ilustracija MORH raspisao natječaj za prijam 240 vojnika i mornara u djelatnu vojnu službu

Sjednica je održana nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak na kojoj je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu.

Na sjednici se razgovaralo o informacijsko-komunikacijskim trendovima i njihovoj ulozi u sustavu domovinske sigurnosti, s naglaskom na daljnjem razvoju i dostizanju tehnoloških i organizacijskih sposobnosti.

Članovi Koordinacije su upoznati s Godišnjim planom rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu koji je u ponedjeljak na svojoj sjednici usvojilo Vijeće na nacionalnu sigurnost. Plan sadrži 12 ciljeva i 27 zadaća čijom će se provedbom osigurati kontinuitet razvoja sustava domovinske sigurnosti, s posebnim naglaskom na povećanje operativnosti sustava. To će se ostvariti prvenstveno izradom standardnih operativnih postupaka i priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, provedbom vježbi za provjeru sustava, strategijom i mjerama za smanjenje rizika od katastrofa, kibernetičkom zaštitom i zaštitom nacionalne kritične infrastrukture te drugim mjerama.

Istaknuti su ostvareni rezultati Koordinacije tijekom 2018. godine, a članovi Koordinacije na čelu s ministrom Krstičevićem posebno su zahvalili dugogodišnjem pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Vinku Prizmiću za njegov doprinos razvoju HGSS-a, traganju i spašavanju nebrojenih osoba i razvoju sustava domovinske sigurnosti, priopćeno je iz MORH-a.