Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpanj je mjesec kada će brige osmaša završiti, a to je upis u srednje škole. Ove godine upisi su bez redova, gužvi, papirologije - sve ide putem interneta. No da bi što lakše odabrali školu, odgovore su potražili od starijih učenika, na tradicionalnoj manifestaciji 'Dojdi osmaš, Zagreb te zove'.


Danas nije bio dan za ispite, knjige, odgovaranja. U prvom planu - ono na što su sve žene slabe. 'Napravila sam dnevni look u kojem se koristi lagani puder, lagano iscrtane obrve i lagano smeđe sjenilo za dan', kazala je srednjoškolka Martina. Predstaviti svoju školu osmašima najbolje što mogu i olakšati im odabir - zadatak je ovih srednjoškolaca.

'Nudimo jako puno različitih programa - prirodoslovna gimnazija, kozmetičkog smjera, kemijskog, ekološkog', dodala je Martina, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Vezani članci Učenici, ilustracija (Foto: Getty images) Počele prijave za srednje škole, a web-stranica – u kvaru. Iz CARNET-a poručili: ''Nema potrebe da se svi u isto vrijeme prijavljuju'' Slika nije dostupna I njih već brine kako će dobiti posao...

Bodovni pragovi su različiti, 30 učenika u 10-ak razreda. Traži se, kažu, klupa više. 'Prošle godine je ravnatelj uveo još jedan razred jer je bila navala, to sve govori', kazala je Kristina.

>>
Kreću E-upisi u srednje škole!

Matea i Lucija znaju što se nosi na glavi. Kako složiti najbolju frizuru. 'To je trogodišnja škola, jedan tjedan praksa, jedan tjedan škola. Škola je predobra', kazala je Matea. Čini se kako i osmaši razmišljaju unaprijed. Upisuju on što vole, ali i što se traži na tržištu rada.

Nikola je odabrao školu za autolakirera jer je to, smatra, dosta traženo zanimanje. Ana je buduća medicinska sestra. 'Medicina je jedan od najhumanijih poslova i to zadovoljstvo pomaganja ljudima', kazala je Ana. Za budućnost oni ne brinu.

Ovo je prva generacija osmaša koja će srednju školu odabrati - putem interneta. Iako na raspolaganju imaju 10 programa u 5 škola, odgovore su potražili od starijih srednjoškolaca.'Grafički dizajn ili jezična gimnazija. Ovdje sam jako puno saznala', kazala je Eda. Samo trebaju odabrati srednju školu, a to mogu do 26. lipnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook