Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje zbogom

Održana komemoracija pjesniku i književniku Simi Mraoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija pjesniku i književniku Simi Mraoviću, preminulom 16. prosinca u dobi od 42 godine, održana je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u nazočnosti obitelji te brojnih prijatelja i poznanika koji su se došli oprostiti od pjesnika za kojeg je rečeno kako je 'bio bolji čovjek od vremena u kojemu je živio'.

Od Sime Mraovića oprostili su se njegovi kolege književnici iz obje "cehovske" udruge kojima je Mraović bio član - iz Društva hrvatskih književnika (DHK) i iz Hrvatskoga društva pisaca (HDP) te Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta i Mraovićev prvi urednik.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve dječjeg ratnog logora u Sisku u vrijeme NDH Tužna obljetnica Održana komemoracija za žrtve dječjeg logora u Sisku: "Mnoga su djeca stradala, no velik je broj usvojen i spašen" Komemoracija za Ivana Šukera - 4 održana komemoracija Emotivan oproštaj od bivšeg ministra Ivana Šukera: "Svaka ti čast, bio si i ostao borac"

Govoreći u ime DHK-a Dijana Burazer rekla je da je Mraović pisao zanimljivo i lucidno te da je bio najbolji performer među pjesnicima.

Podsjetila je da je Mraović pisao stihove koji su znali "čak i osmijeh izmamiti" te da je, u skladu sa svojim credom da knjige trebaju pomoći, znao reći kako bi "volio da su njegove knjige dizalice".

Po riječima potpredsjednika HDP-a Nenada Popovića, Mraović je bio jedan od "posljednjih zagrebačkih frajera" koji je poput lika iz filma "Ponoćni kauboj" imao malo novca, ali puno osjećaja. Najavio je da će HDP pokušati objaviti još jednu Mraovićevu knjigu u kojoj će biti objavljeno i 35 stranica njegova nedovršenog djela "Doktor Biblija".

Čedomir Višnjić govorio je pak o tomu da javni privid Mraovićeve lakoće nije mogao skriti teret koji je nosio, a o kojemu govore njegove pjesme i proza. Jer, rekao je, Mraović je trošio život halapljivo kao da je znao da nema puno vremena.

Spomenuo je da je Mraoviću SKD Prosvjeta dodijelilo nagradu "Savo Mrkalj". Višnjić je zahvalio svima koji su Mraoviću pomogli u njegovoj teškoj bolesti - od liječnika i osoblja KBC-a Rebro pa do mnogih poznatih i nepoznatih ljudi. Odabrane Mraovićeve pjesme čitao je dramski umjetnik Milivoj Beader.

Simo Mraović rođen je u Kutini 1966. godine. Studirao je ruski jezik i književnost i kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Mraović će biti pokopan sutra u mjestu Kozarac kraj Gvozda na obiteljskom groblju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene