Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod pokroviteljstvom predsjednice

Održana komemoracija kod jame Jazovke na Žumberku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod jame Jazovke na Žumberku u srijedu je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održana komemoracija za žrtve komunizma.

Procesija vjernika s molitvom je došla do Jazovke, kod koje je misu služio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak. On je kazao da je jedna plemenita ideja kao što je antifašizam, pomiješana s komunizmom, čime su nastojali opravdati zločine komunizma.

Pročitajte i ovo Komemoracija za Ivana Šukera - 4 održana komemoracija Emotivan oproštaj od bivšeg ministra Ivana Šukera: "Svaka ti čast, bio si i ostao borac" Komemoracija SNV-a, ilustracija Otočac i Doljani U Otočcu i Doljanima odana počast hrvatskim i srpskim žrtvama: "To nije dovoljno, ali je važna poruka"

Osim brojnih vjernika bili su nazočni predstavnici Mešihata islamske zajednice i ministar kulture u tehničkoj Vladi Zlatko Hasanbegović, koji je položio vijenac na stratište Jazovke.

'Ova moderna i demokratska hrvatska država može se i treba se temeljiti na pravu hrvatskog naroda na nacionalno samoodređenje, na demokratskim vrijednostima i na parlamentarnoj demokraciji', izjavio je ministar Hasanbegović novinarima.

Okupljeni su ponovno upozorili institucije na potrebu lustracije i proglašavanja komunizma, njegovih simbola i nositelja, posebice Tita, totalitarnim i Hrvatskoj neprihvatljivim,.

Prema javno dostupnim podacima u jami Jazovki pronađeni su ostaci 447 žrtava, od čega, prema nekim izvorima, 270 ranjenika zagrebačke bolnice Sveti Duh. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene