Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće dividendu

MOL traži isplatu 2 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'To su opet male igrice. Lijepo, konstruktivno razgovaramo, a onda oni iza leđa puštaju informaciju i pozivaju se na laž', komentirao je zahtjeve Mađara ministar Vrdoljak.

Održan je sastanak najvećih dioničara INA-e, Vlade i MOL-a, na raniji zahtjev Uprave i Nadzornog odbora kompanije zbog nemogućnosti dogovora oko budućnosti sisačke rafinerije.

Dogovoreno je da se ubuduće strateški važne odluke donose jednoglasno na Upravi, što bi značilo da MOL neće koristiti mogućnost preglasavanja koju ima po dioničarskom ugovoru koji Vlada osporava kao koruptivan. Proizvodnja u sisačkoj rafineriji tako bi se nastavila dok Vlada ne pristane na njezino gašenje.

'Mislim da je to korak naprijed nadam se da će to kolege poštivati u budućem funkcioniranju Uprave, a mi smo i dalje na svojim pozicijama. Pozicija je da ne možemo na uštrb nacionalnih interesa donositi odluke u Upravi koje mogu naštetiti direktno INA-i, njenom poslovanju, a onda i Republici Hrvatskoj', poručio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Istodobno, dok su dioničari pregovarali, iz MOL-a je stigao zahtjev za Ininom izvanrednom isplatom dividende od dvije milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna MOL prodaje dionice Vrdoljak: Inu ne damo niti ćemo je dati!

Kao razlog navode nedavno oduzimanje koncesija INA-i od strane Ministarstva gospodarstva.

Pripremno ročište Hernadiju odgođeno do 8. prosinca

U MOL-u smatraju da bez koncesija tvrtki ne treba novac za investiranje pa se može isplatiti dividenda dioničarima. O takvom zahtjevu trebala bi odlučiti izvanredna Skupština društva na kojoj MOL ima 49 posto glasova, a država 44 posto.

'To su opet male igrice. Lijepo, konstruktivno razgovaramo, a onda oni iza leđa puštaju informaciju i pozivaju se na laž. A laž je da im je to motiv. Hoće dodatne novce iz Hrvatske. Mi ćemo odlučiti je li to dobro za INA-u ili ne, je li dobro za hrvatski proračun ili ne, ali imaju gdje ulagati u Hrvatskoj ako to žele', kazao je Vrdoljak.

Ministar financija Boris Lalovac je poručio: 'Više bih volio da se te dvije milijarde ulože u investicije, u obnovu rafinerija, cilj je čini mi se i MOL-a i hrvatske Vlade da se investira u Hrvatsku a ne da se povlači novac'.

Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a, ocijenio je: 'Ovo je jednostavno nekakvo prepucavanje, pravne smicalice i pokazivanje mišića bez ikakvog efekta'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene