Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapošljavanje mladih

Facebook Live razgovor s voditeljem Predstavništva EK u Hrvatskoj Brankom Baričevićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrto izdanje Facebook Live razgovora u sklopu digitalnog projekta za mlade VideoEuropa održalo se 10. srpnja 2017. u sklopu Studentskog centra u Zagrebu, a sugovornik je bio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Teme četvrtog razgovara bile su zapošljavanje mladih, Europske snage solidarnosti i budućnost Europe. Projekt tijekom 2017. godine zajednički provode Ured za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

Razgovor je moderirala Ivana Petrović, urednica vanjske politike, reporterka i komentatorica Nove TV koja je glavni medijski partner projekta, a tijekom javljanja uživo pitanja su imali prilike postaviti organizatori LEAP Summit konferencije u Zagrebu Andrej Hanzir i Karla Katanac te publika na društvenim mrežama.

Na pitanje koje sve oblike potpore mladima pruža Europska Komisija, voditelj Predstavništva EK Branko Baričević istaknuo je: „Potpora kroz Europski Socijalni Fond je svakako najznačajnija. Najpopularnija mjera u Hrvatskoj je bila radno osposobljavanje, kroz koju je prošlo već 20 000 mladi. Gotovo polovica je bila u javnom sektoru, polovica u privatnom. Svakako ono što je bitno i meni jako drago, nedavno sam imao razgovor s ministrom rada, jeste da Hrvatska želi intenzivirati i modificirati tu mjeru, jer se dogodilo nešto jako dobro. U međuvremenu gospodarstvo je živnulo u cijelom Euro prostoru i u Hrvatskoj, i onaj podatak od prije 5 godina da je gotovo 50% mlađih od 30 godina nezaposleno, danas je pao na 30%. Svuda nezaposlenost mladih pada. To nam daje šansu da okrenemo malo priču i na pripravništvo i na osposobljavanje ljudi sa završenom srednjom školom, dakle naukovanje, ali i još nešto što je jako važno, dati mogućnost za nastavak obrazovanja koje se isto može financirati.“

Na pitanje mogu li se u Predstavništvu Europske komisije, i na koji način, zaposliti mladi iz Hrvatske, voditelj Predstavništva EK Branko Baričević odgovorio je:

"Jako je atraktivno raditi u institucijama EU. Postoji nešto što se zove EPSO, European Personnel Selection Office. https://epso.europa.eu/ je web adresa na kojoj se može točno vidjeti koji se natječaji događaju. Natječaji koji Europska Komisija, odnosno EU, odnosno EPSO provodi su otvorenog tipa, dakle vi ne dobivate od njih natječaj za jedno mjesto, već dobijete licencu da možete ući, kao konkur. Kad se završi taj natječaj vi ste u jednom uvodnom bazenu iz kojeg vas po potrebi pozivaju samo na intervju i iza toga dobijete posao. Preporučio bih svima, ne samo studentima već i mladima sa srednjom stručnom spremom da na EPSO-u provjere koji je put odabira kadra njihove struke, pa da mogu onda doći i raditi u Briselu, Luksemburgu ili u predstavništvima diljem Europe.“

Kako se građani mogu prijaviti za sudjelovanje u Snagama solidarnosti?


Branko Baričević: „Vrlo jednostavno, na web stranicama Predstavništva i same Europske komisije. Tamo se nalazi online upitnik koji se ispuni i s time ste se prijavili. Do sada se prijavilo 320 hrvatskih kandidata a ukupno se do sada prijavilo skoro 32 tisuće mladih.“

Među pitanjima postavljenim uživo ističe se i zahtjev za pojašnjenjem 5 scenarija za EU. Odgovor možete pogledati u 29. minuti video zapisa.

Projekt #VideoEuropa obuhvaća godišnji ciklus tematskih razgovora s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i predstavnicima Europske komisije.

Na Facebook stranici Predstavništva Europske komisije dostupna je cjelovita snimka razgovora.

Partneri projekta: Nova TV, Televizija Student, portal Kampus.hr

Facebook:

www.facebook.com/europarl.hr (@europarl.hr)

www.facebook.com/europska.komisija.zagreb (@europska.komisija.zagreb)

Instagram:
https://www.instagram.com/ekhrvatska/ (@EKHrvatska)
#VideoEuropa #MladiHR #CroatianYouth

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene