Na državnoj cesti makarska-Podgora nešto iza 14 sati došlo je do odrona tla te teškog oštećenja ceste na spomenutom pravcu, zbog čega je privremeno bio i zaustavljen promet, sve do postavljanja privremene signalizacije.

Galerija


Nešto iza 14 sati na Državnoj cesti D8 kod mjesta Podgora, došlo nastalo je klizište i došlo je do djelomičnog odrona tla i štećenja spomenute ceste. Iz PU splitsko-dalmatinske doznajemo da je policija dojavu o odronu zaprimila nešto iza 14 sati.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagreb: Klizište zaprijetilo kućama na Ksaveru Slika nije dostupna Aktiviralo se klizište u Kustošiji, ugrožena obitelj odbila pomoć

Prema prvim informacijama u odronu nije bilo ozlijeđenih ili materijelne štete na vozilima.

Dio ceste na kojem se dogodio odron nedavno je bio i saniran.

Spomenuti dio D8 neko je vrijeme nakon odrona bio zatvoren za pormet, no postavljanjem privremene signalizacije, odnsono prijenosnih semafora, za promet je otvoren sjeverni trak te ceste i promet se istim odvija izmjenično.

Portal Dalmacija Danas piše kako se pretpostavlja da su obilne kiše bile uzrok za pojavu tog klizišta. S tim u vezi provodi se i analiza klizišta, nakon koje će biti doneseno i rješenje za sanaciju ceste. To je za Dnevnik Nove TV potvrdio i načelnik općine Podgora.

S lica mjesta javio se reporter Nove TV Mario Jurič koji je razgovarao s Antom Miličićem, načelnikom općine Podgora. 

Cesta uređena prije samo - tjedan dana?

"Radi se o nimalo bezazlenom odronu koji će stvoriti brojne probleme stanovnicima ovog područja, no srećom izbjegnuta je tragedija. Ovom dionicom jadranske magistrale dnevno prođu tisuće vozila, a apsurd u cijeloj situaciji je da su Hrvatske ceste uredile odronjeni dio asfalta - prije samo tjedan dana", rekao je Mario Jurič.

"Ima već dva mjeseca kako pratimo ovu situaciju, bilo je pukotina na cestama koje su stalno iznova bile sanirane. Međutim ovo proljeće je bilo dosta kišovito i kiše su napravile svoje. Ispod odrona je jedan iskpon iskopan za izgradnju hotela, a uz spaljenu borovinu koja je dodatno oslabila tlo, došlo je do vrlo nezgodne situacije za našu općinu", rekao je Ante Miličić. 

Na pitanje kako to da ovaj problem nije saniran i ranije, gosppodin Miličić odgovara - "nije bilo potrebe sanirati jer je to stajalo već tri godine tako, tek se ove zime počelo nešto događati."

Trenutno je najveći problem općine to što će cesta kasnije biti otvorena samo za osobna vozila, kombije i vozila do pet tona, kako će mnogi učenici ići u školu? Općina sada zbog novonastale situacije mora organizirati prijevoz za oko 100 učenika svakog jutra i večeri. 

Hoće li država pomoći sanirati štetu - još nije poznato. 

"Ispod odrona se nalaze plaža i šetnica, a sada je sve zatvoreno. Čak i za pješake. To je veliki problem jer je riječ o jednoj od najljepših plaža u Podgori koja će morati biti zatvorena dok se odron ne sanira", rekao je Miličić.

Za sada - krivca nema. Osim ako ne milismo kriviti kišu. Na pitanje kako će ljudi živjeti uz stalan strah od daljnjih odrona - načelnik jednostavno odgovara: "To je tako, takav je teren."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr