Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Družba 'Braća hrvatskoga zmaja' uputila je danas izjavu za javnost u kojoj ističe kako je odluka Hrvatskoga sabora, kojom najviše narodno predstavničko tijelo prestaje biti pokroviteljem Komemoracije na Bleiburgu velika povijesna pogreška, koja nanosi neprocjenjivu štetu budućnosti hrvatskoga naroda te stabilnosti i prosperitetu hrvatskoga društva i države.


Način donošenja tako važne odluke, koja je donesena glasovanjem Predsjedništva, a ne zastupnika sabora, neprihvatljiv je i podsjeća na protekla ideološka, a ne demokratska vremena, ističe Družba i dodaje kako kako ova ideološki obojena odluka ignorira povijesnu istinu i životne potrebe hrvatskoga naroda.

Naglašava također kako je odluka u suprotnosti s Rezolucijom Vijeća Europe iz 2006. o potrebi osude zločina totalitarnih komunističkih režima kao i s Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990.

Družba smatra kako odluka neizravno opravdava komunističke masovne zločine, što, kako ističe, uljuđen svijet ne može i neće prihvatiti.

Zato 'Braća hrvatskoga zmaja' pozivaju sve nacionalne ustanove i građane Republike Hrvatske da podignu svoj glas protiv odluke, kojom se ne uvažavaju i vrijeđaju žrtve genocida te širi nesloga i nepovjerenje u hrvatsko društvo s dalekosežnim posljedicama. 'Pozivamo stoga hrvatsku državnu vlast neka uvidi štetnost takve odluke te je povuče', stoji u izjavi u kojoj Družba ističe kako osuđuje svaki politički istup i znakovlje koje je neprihvatljivo, a koje veliča totalitarizam temeljen na bilo kojoj ideologiji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Andrej Plenković u Saboru Vruće u Saboru: "Toliku količinu ljubavi ja nikad nisam iskazao u replici kolegici Selak Raspudić" Sjećanje na žrtve Srebrenice - 2 U Saboru komemorativni skup u spomen na Srebrenicu: ''Pitanje je uvijek što će biti poslije nas, hoće li djeca uživati u blagodatima ili će i dalje uživati u mržnji''