Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je raspisala prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se održati 11. rujna 2016. godine.


'Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 1., a u svezi s odredbom članka 78. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske te članka 5., 6. i 80. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Večeras pogledajte kako se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snašla u svojoj prvoj glumačkoj ulozi! Kolinda Grabar-Kitarović na setu serije Dar mar - 2 Kolinda Grabar-Kitarović o glumačkom debiju i najvećim izazovima na snimanju: ''Nisam za ovo ranije imala priliku''

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, sukladno Odluci o raspuštanju Hrvatskoga sabora.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 11. rujna 2016. godine', stoji u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Nepoznati rokovi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentrane izbore za nedjelju, 11. rujna, no za sada se ne zna datum od kojega će početi teći izborni rokovi, te kad će krenuti službena kampanja.

 

 

U predsjedničinoj Odluci, naime, stoji da stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, no ne spominje se mogući datum objave.

Taj je datum bitan, jer, nakon što se Odluka objavi u službenom glasilu, dan kasnije počinje teći rok od 14 dana u kojem izborni sudionici, političke stranke i nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjernstvu predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima roku od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Na zadnjim pralamentranim izborima, u studenom prošle godine, predsjednica je Odluku o raspisivanju izbora donijela 5. listopada, na snagu je stupila danom donošenja, dakle 5. listopada. Izborni su rokovi počeli od 6. listopada.

Novi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj će se prijevremeno birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentrani izbori od stjecanja državne neovisnosti. (D.Š./Hina)