Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branio Jadranku Kosor

Pogledajte kako je hrvatski veleposlanik 'pokazao zube' Brammertzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Serge Brammertz i britanski poslanik u Vijeću sigurnosti kritizirali su hrvatske dužnosnike, ali im je odgovorio hrvatski veleposlanik.

Sinoć je tijekom sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a britanski poslanik podržao zabrinutost glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza zbog izjava hrvatskih dužnosnika kojima se dovodi u pitanje vrijednost i nepristranost haških presuda, kao i zbog donošenja Zakona o ništetnosti.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

>> Brammertz zabrinut jer su hrvatski dužnosnici nastavili glorificirati osuđene generale

'Brammertz tvrdi da državni dužnosnici na najvišim razinama nastavljaju veličati ilegalno ratno ponašanje i sumnjaju u nepristranost prosudbi ICTY-a. Hrvatska u cijelosti odbacuje ove navode kao nesonovane i neprihvatljive. U isto vrijeme, mišljenje stručnjaka o ovoj temi trebalo bi moći slobodno izraziti i nikako ne biti shvaćeno kao sumnjanje u nepristranost prosudbi suda', odgovorio je hrvatski veleposlanik u UN-u Ranko Vilović.

Brammertz je podsjetio da je u zadnjem istupu pred Vijećem sigurnosti spomenuo zabrinutost Tužiteljstva zbog izjava visokih hrvatskih dužnosnika, u kojima se, kako je rekao, 'dovodi u pitanje vrijednost rada ICTY-a'. 'Naša zabrinutost pojačana je u razdoblju na koje se odnosi izvješće. Državni dužnosnici na najvišoj razini u Hrvatskoj nastavili su glorificirati ilegalno ponašanje iz ratnog razdoblja i dovoditi u pitanje nepristranost presuda ICTY-a', rekao je Brammertz.

Također se kritički osvrnuo i na zakon koji je učinio nevažećima optužnice za ratne zločine podignute u Srbiji protiv građana Hrvatske. 'Nedavno doneseni zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine koje je podigla Srbija protiv hrvatskih građana također pojačava tu zabrinutost', dodao je Brammertz. On je naglasio da je najveći događaj u proteklih šest mjeseci za ICTY uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, posljednje dvojice srpskih bjegunaca od međunarodne pravde.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene