Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada ih je deset

Odlučili napraviti enciklopediju od samo jednog sveska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća kultura u jednoj knjizi. Krajem prošlog stoljeća mogla se pronaći u općoj encikolpediji, no danas je to nemoguće. Želite li imati takvu enciklopediju, potrebno vam je i do deset godina skupljanja desetaka knjiga koje sačinjavaju jednu enciklopediju.

Osim čvrste police koja će sve te knjige moći izdržati, potrebna vam je i velika količina novca, nerijetko i nekoliko tisuća kuna, kako biste sve to otplatili. Devedesetih je postojala jedna, a danas ih je čak dvadeset! Poželite li nekome pokloniti opću enciklopediju. 'Najprije morate kupiti tačke, onda s njima ići u dućan kupiti enciklopedije i tako mu dati enciklopediju. Ali tu nema pomoći', kroz smijeh govori Antun Vujić. Jer stručnjaci smatraju da u jednu knjigu ne stane tako velika količina podataka opće kulture, koja je s vremenom postala sve veća. 'Ta bi knjiga morala biti jako ovako debela, tako da je teško zamisliti da bi bila spretna', tumači Vujić. 'Ne možete listati tako veliku knjigu, preteška bi vam bila. To je kao da svih 20 knjiga sastavite u jednu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wikipediu krive za loše ocjene učenika Slika nije dostupna Njemačka političarka tuži Wikipediju zbog nacističkih simbola

Pa možete odabrati barem jedan, kilogram i pol težak svezak, koji je trenutačno i najtraženiji. 'To je 4. svezak, gdje su Hrvatska i Hrvati', kaže Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda. U Leksikografskom zavodu odlučili su nakon 10 svezaka, za godinu dana napraviti novu enciklopediju koja će imati samo jedan svezak. 'Od nje uvijek najviše očekujemo jer ljudi najviše vole sve kupiti i dobiti u jednom svesku, koji je lako prenosiv i mogu ga imati. Puno je lakše nego 11 svezaka', objašnjava Kragić.

A dok se to ne dogodi, preostaje vam pretraživanje putem interneta. Upravo su online enciklopedije sve traženije. Puno je jeftinije, brže i lakše, za razliku od višegodišnjeg skupljanja svezaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene