Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski učenici opet ostvaruju uspjehe u svijetu. Ovoga puta pokazali su zavidno znanje iz geografije. Na Geografskoj olimpijadi održanoj u Beogradu naši srednjoškolci osvojili su dvije medalje: zlatnu i srebrnu.


Pjesmom i pljeskom dočekani su mladi geografi. S Olimpijade u Beogradu vratili su se s čak dvije medalje. Doček u njegovom rodnom selu posebno je razveselio zlatnog Srećka.

Vezani članci Američka geografija (Foto: Screenshot/YouTube) KVIZ koji je zbunio mnoge: Znate li na kojim se kontinentima nalazi ovih 10 država? Olimpijada u izolaciji Obitelj organizirala olimpijadu u izolaciji, pogledajte urnebesne kategorije

"Nisam očekivao zlato. Vrlo sam iznenađen i jako mi je drago što cijene moj uspjeh", rekao je.

Uz Srećka, srebrnu medalju osvojio je Mihovil iz Slavonskog Broda. Cijeli tim od četvero hrvatskih srednjoškolaca bio je među 10 najboljih zemalja na svijetu.

"Naravno da sam bio jako sretan. Bila je poprilično jaka konkurencija: 41 zemlja, 160 natjecatelja, a u Hrvatsku su otišle dvije medalje. Svi smo ponosi", rekao je Mihovil.

Za natjecanje iz geografije su se i temeljito pripremali. Umjesto odmara, imali su radno ljeto.

"Većinom je to dobra volja profesora i nas samih. Svaki profesor odlučuje koliko želi pripremati učenike i koliko ima snage i volje za uspjeh učenika", objasnio je Mihovil.

Ovo nije prvi uspjeh hrvatskih učenika na geografskoj olimpijadi, na kojoj Hrvatska sudjeluje od 2010.

"U sedam godina osvojili smo 21 medalju: sedam zlatnih, šest srebrenih, i osam brončanih medalja", rekao je Ivan Šulc ih Hrvatskog geografskog društva.

Za taj uspjeh zaslužna je i ljubav prema ovom predmetu.

"Od malih nogu sam volio geografiju i već sam ju tad počeo proučavati. Ta se ljubav nastavila kroz osnovnu i srednju školu i evo sada me dovela do medalje", ispričao je Srećko.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr