Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odlaganje torbica u ormariće trgovačkih centara protuzakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjevi velikih trgovačkih centara da se u njihove trgovine ne ulazi s ručnim torbama protuustavni su i protuzakoniti - ocjena je to Državnoga inspektorata i Ministarstva gospodarstva.

Unatoč tomu, mnogi veliki trgovački lanci i dalje svojim kupcima na ulazu oduzimaju osobne stvari.

Pročitajte i ovo Ana Dorotić Čaljkušić većina nije ugrožena Puljak ostao bez vijećnice: Dorotić Čaljkušić dala ostavku i istupila iz stranke Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Ormarići za odlaganje torbica i drugih osobnih stvari u hrvatskim trgovinama još uvijek nisu stvar izbora, već obveze. Kupci se s pravom ljute. Jedini izbor koji kupac može napraviti jest ostaviti torbicu u autu.

Torbice u automobilima pravi su mamac za lopove. No, jednako nesigurno je ostaviti torbicu i u ormariću. Trgovac ne odgovara za krađu, a istovremeno zahtjeva da se stvari odlože u njegov ormarić. Nešto tu ne štima- upozoravaju udruge za zaštitu potrošača.

- To su zavaravajuće radnje jer onog trenutka kad uđemo u trgovački centar želimo se opustiti, obaviti svoj šoping, ne želimo razmišljati o torbi koju smo ostavili. Izlažemo se riziku onog trenutka kad smo ostavili svoju torbu, rekla je Tanja Popović iz centra za edukaciju potrošača Osijek.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača zavaravajuća radnja je prekršaj. Kazne se kreću između 10 i 100 tisuća kuna. S druge strane, trgovci svoje ponašanje opravdavaju strahom od krađa. Podupiru ih i neki kupci.

Ormarić bi po slovu zakona trebao biti stvar izbora. No, to bi trgovci trebali znati i bez zakona pridržavajući se prvoga postulata svoga zanata- Kupac je uvijek u pravu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene