Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahtjevi velikih trgovačkih centara da se u njihove trgovine ne ulazi s ručnim torbama protuustavni su i protuzakoniti - ocjena je to Državnoga inspektorata i Ministarstva gospodarstva.


Unatoč tomu, mnogi veliki trgovački lanci i dalje svojim kupcima na ulazu oduzimaju osobne stvari.

Vezani članci Slika nije dostupna Nevjerojatno: Nitko nikad nije čuo za njega, a postao je 'slavan'! Slika nije dostupna Zagreb: Dijete palo s penjačke stijene visoke 4 metra

Ormarići za odlaganje torbica i drugih osobnih stvari u hrvatskim trgovinama još uvijek nisu stvar izbora, već obveze. Kupci se s pravom ljute. Jedini izbor koji kupac može napraviti jest ostaviti torbicu u autu.

Torbice u automobilima pravi su mamac za lopove. No, jednako nesigurno je ostaviti torbicu i u ormariću. Trgovac ne odgovara za krađu, a istovremeno zahtjeva da se stvari odlože u njegov ormarić. Nešto tu ne štima- upozoravaju udruge za zaštitu potrošača.

- To su zavaravajuće radnje jer onog trenutka kad uđemo u trgovački centar želimo se opustiti, obaviti svoj šoping, ne želimo razmišljati o torbi koju smo ostavili. Izlažemo se riziku onog trenutka kad smo ostavili svoju torbu, rekla je Tanja Popović iz centra za edukaciju potrošača Osijek.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača zavaravajuća radnja je prekršaj. Kazne se kreću između 10 i 100 tisuća kuna. S druge strane, trgovci svoje ponašanje opravdavaju strahom od krađa. Podupiru ih i neki kupci.

Ormarić bi po slovu zakona trebao biti stvar izbora. No, to bi trgovci trebali znati i bez zakona pridržavajući se prvoga postulata svoga zanata- Kupac je uvijek u pravu.