Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge "Osječki zeleni" i "Život" ocijenile su kako se u nedavnom požaru u Kopačkom ritu dogodio ekocid s trajnim posljedicama te zahtjevaju poduzimanje mjera kako bi to bio posljednji požar na tome području, ali i sankcije prema odgovornim osobama koje nisu pravodobno reagirali.


U priopćenju za javnost udruge traže hitno razminiranje minsko sumnjivih površina u Kopačkom ritu, gdje je, kako navode, u posebnom zoološkom rezervatu minski sumnjivo oko 3000 hektara površina, za čije je deminiranje potrebno oko 15 milijuna kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Snimili smo jelene na 'ručku' Slika nije dostupna VIDEO: U Kopačkom ritu otvara se prvi hotel za kukce

Udruge traže "sankcije prema odgovornim osobama u službama Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS)" koja, kako drže, zbog proceduralnih razloga nije reagirala na vrijeme te tako "pomogla da se požar proširi, a time i ekocid dobije teže posljedice".

"Po riječima svjedoka požar u Kopačkom ritu zaustavljen je privatnim kanalima prema Ministarstvu obrane, jer je DUZS za slanje kanadera i helikoptera zahtjeva birokratsku proceduru, opravdavajući se "remontom aviona" i "kalendarskim početkom sezone", navodi se u priopćenju. 

Dodaje se kako udruge traže poduzimanje zakonskih mjera protiv odgovorne osobe u službi 112, koja je proceduralno kriva za nastalu katastrofu, obrazloženje za odgodu djelovanja zbog procedure te ostavku onoga tko je odredio proceduru.

Udruge također traže "hitnu reorganizaciju upravljačkog sustava Parka prirode Kopački rit te opremanje vlastitog profesionalnog, neovisnog protupožarnog sustava, kao i "hitno brojčano pojačanje nadzorne službe parka i povećanje kvalitete njene stručnosti, kako bi se riješio problem krivolovaca i ribokradica, protiv kojih se, kako smatraju "niti jedna uprava ove javne ustanove nije učinkovito borila".