Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Odjeci presude u slučaju Franak

Odgovor bankarima: Udruga Franak uputila otvoreno pismo Vladi i Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćna presuda u slučaju 'Franak' i dalje je goruća tema, a nakon reakcije bankara kod vlasti, s druge strane su odlučile reagirati brojne udruge, predvođene udrugom Franak.

Udruga Franak održala je konferenciju za medije, u Kući ljudskih prava, povodom pritiska bankarskog lobija na vlast.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Slika nije dostupna Udruga Franak UPORNOST IM SE ISPLATILA: Ovo su građani koji su pobijedili banke!

>> Udruga Franak: Banke hoće vlast nagovoriti da se miješa u poslove suda!

Tema konferencije bila je 'Nedopustivo kršenje temeljnih načela trodiobe vlasti, pod pritiscima bankarskog lobija', a govorit će Sandra Benčić iz centra za mirovine studije, Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e, Dragan Zelić iz Gonga i Petar Rodik iz Udruge Franak.

Iz udruge Franak i koordinacije ostalih odruga, čiji su predstavnici sudjelovali na pressici, rekli su kako je Vladi, Europskoj komisiji, odnosno povjereniku za prava potrošača Nevenu Mimici te drugim institucijama u državi, poslano otvoreno pismo, u kojem se ističe kako bankarski lobiji vrše pritisak na trodiobu vlasti.

Zelić je poručio kako bi se trebao početi voditi registar sastanaka u Vladi, kako bi javnost mogla znati o čemu predstavnici drugih institucija, tvrtki ili korporacija razgovaraju s predstavnicima Vlade, pritom ponajviše misleći na sastanak bankara i Vlade, održan nakon nepravomoćne presude u slučaju Franak.

Posebno su se osvrnuli na izjavu potrpedsjednika Vlade branka Grčića, koju smatraju čistim pritiskom na pravosuđe.

'To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva', rekao je, podsjetimo, prošlog tjedna Grčić te dodao kako Vlada ne želi da se na bilo koji način destabilizira financijski sustav.

Sastanak bankara u Vladi nakon nepravomoćne presude u korist dužnika u slučaju 'Franak' već je izazvao snažnu reakciju članova udruge koji su odmah reagirali na takve intervencije.

'Banke u strahu i nemoći nakon presude slamku spasa traže od Vlade Republike Hrvatske', izjavili su prije par dana predstavnici udruge Franak nakon intervencije bankara u Vladi te dodaju kako je takvo nešto 'nedopustivo i protuzakonito'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene