Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvat optužen da je upleten u slučaj jedne od najvećih zapljena droge u Južnoj Africi u ponedjeljak se kratko pojavio pred sudom u Durbanu koji je početak sudskog procesa odgodio za 26. veljače, izvijestila je južnoafrička agencija SAPA u ponedjeljak.


U pratnji šest teško naoružanih policajaca 31-godišnji pomorac Branimir Orač pred sud je izašao nešto prije podneva po mjesnom vremenu a suočen je s optužbom za trgovinu kokainom. Sud je odredio prevoditelja ali je proces odgođen za 26. veljače kako bi se novoimenovani Oračev odvjetnik uputio u slučaj. Orač, koji još nije zatražio određivanje jamčevine, ostat će u policijskom pritvoru.

Vezani članci Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe" Droga zaplijenjena u luci Ploče Policija objavila snimku akcije u Pločama: Među voćem našli 575 kilograma kokaina, bio je namijenjen stranom tržištu

Na brodu Senatoru koji je pristao u Durbanu 29. siječnja nađeno je 230 kilograma droge vrijednosti veće od 16 milijuna eura. Brod registriran u Liberiji plovio je iz Južne Amerike u Namibiju. Osim hrvatskog mornara s broda Senatora koji plovi pod liberijskom zastavom uhićen je i južnoafrički sigurnosni dužnosnik.

Kokain je na brod unijet u putnim kovčezima i naprtnjačama prigodom njegova zaustavljanja u Argentini.