Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgođen je početak suđenja bivšem ministru kulture Berislavu Šipušu.


Suđenje bivšem pomoćniku ministrice, a kasnije i ministru kulture Berislavu Šipušu, optuženom za plaćanje privatnih troškova državnim novcem, u srijedu ni iz drugog pokušaja nije počelo na zagrebačkom Županijskom sudu zbog nedolaska Šipuševa odvjetnika.

Vezani članci Berislav Šipuš Peglao službenu karticu: Bivši ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora Komemoracija u Jasenovcu - 2 Ministarstvo o Jasenovcu: Neosnovanim optužbama pridonosite nepotrebnim podjelama

Sudac Ratko Šćekić kazao je da je rasprava odgođena jer je Šipušev odvjetnik spriječen drugim obvezama, a nije uspio pronaći zamjenu. Novo ročište održat će se najranije u rujnu, no točan datum još nije zakazan.

Suđenje je trebalo početi još u svibnju, ali je odgođeno zbog nedostatka trećeg člana sudskog vijeća.

Optužnicom, koju je potvrđena početkom ožujka, Uskok Šipuša tereti da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture.

Prema Uskokovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna "obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu", dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Svoje ovlasti, smatra Uskok, Šipuš je koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Sredinom travnja Uskok je zbog gotovo istog nedjela podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić. Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist". O osnovanosti te optužnice sud bi trebao odlučivati u petak. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju