Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Antonija Kovačić

Odboru za Ustav pristigla prva kandidatura za Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pristigla je prva kandidatura za sutkinju Ustavnog suda, a podnijela ju je sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Antonija Kovačić.

Kandidatura Antonije Kovačić objavljena je na saborskim internetskim stranicama, a prva je koja se javila na u srijedu otvoreni javni poziv kojim Odbor traži kandidate za 10 sudaca Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Donald Trump širio lažne tvrdnje Još jedna država zabranila Trumpu kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima Predsjednica EIB-a Nadia Calviño Nadia Calviño Španjolska ministrica financija nova je čelnica Europske investicijske banke

U Ustavnom sudu trenutno je 10 sudaca, a početkom lipnja odlazi ih još četvoro pa bi Ustavni sud, ne izaberu li se novi, mogao ostati bez kvoruma za donošenje odluka, što bi zemlju dovelo u ustavnu krizu, s obzirom da je riječ o instituciji koja, među ostalim, nadzire ustavnost izbora.

Ustavni suci biraju se na mandat od osam godina, dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru, odnosno 101 glasom. Dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca uvedena je 2010., nakon čega je Sabor u nekoliko navrata bezuspješno pokušao imenovati ustavne suce.

Članovi Odbora uvjereni su, međutim, kako će se suce ovoga puta imenovati, a kako je za postizanje dvotrećinske većine nužan politički dogovor, stranke su u posljednjih nekoliko tjedana razgovarale o kandidatima koji bi mogli dobiti potporu vladajućih i oporbe.

U medije su procurile neslužbene informacije po kojima HDZ kao kandidate početno predlaže sadašnje suce Ustavnog suda Snježanu Bagić i Maria Jelušića, suca kaznenog odjela Vrhovnog suda Branka Brkića, HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara i bivšeg suca zagrebačkog Županijskog suda, danas odvjetnika Miroslava Šumanovića.
Na oporbenoj listi navodno je troje saborskih zastupnika SDP-a, Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović i Orsat Miljenić, te dvoje odvjetnika, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Članovi odbora neslužbeno su potvrdili da je riječ o imenima koja su se doista spominjala u pregovorima, ali kažu kako još ništa nije do kraja definirano. Poručuju kako će se čekati završetak kandidacijskog postupka, na posebnoj sjednici razgovarati sa svima i na kraju Saboru predložiti listu najboljih. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene