Sjednica Odbora za Ustav (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Odbora za Ustav (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav treba odlučiti o svakom od 522 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika, od kojih su gotovo svi iz oporbe, nakon čega će se ti amandmani razmotriti i na plenarnoj sjednici.


Na izmjene saborskog Poslovnika već je u sabornici potrošeno na desetke sati, kada je zbog primjedbi oporbe rasprava o toj temi potrajala cijelu noć .

Vezani članci Andrej Plenković Plenković i ministri u Saboru predstavili gospodarske mjere: "Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti, to je početak novog normalnog" Sjednica saborskog Odbora za Ustav (Foto: Pixell) Vladajući odustali od ukidanja aktualnog prijepodneva: "Nemamo parlamentarizam nego birtiju"

Iz SDP-a najavljuju kako su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna - da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova umjesto između 13 i 14 sati ostanu, kao i dosad, ujutro, te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Primjedbe Mosta na prijedlog Poslovnika idu pak u smjeru sazivanja tematskih sjednica odbora, pomicanja termina stanki i ograničavanja broja replika.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner kazao je kako je većina oporbenih amandmana besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne, ali je i najavio mogućnost prihvaćanja nekih.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

10:00 Željko Reiner (HDZ) kazao je kako moraju biti spremni da će Odbor raditi nekoliko dana. Najavio je kako će danas raditi do 12:30.

9:30 Branko Bačić (HDZ) rekao je kako nema potreba da predlagatelji amandmane dodatno objašnjavaju te da to dosad nije bila praksa.

9:30 Predsjednik Odbora Željko Reiner predložio je da se o svim "tehničkim amandmanima" na Poslovnik glasa zbirno. Oporba traži pojedinačno izlaganje svokog amandmana pred Odborom.