Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je dao pozitivno mišljenje na prijedlog Vlade za ponovno imenovanje generala Josipa Lucića načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga.


Predsjednik Odbora Ranko Ostojić izjavio je da će Odbor svoje pozitivno mišljenje za još jedan Lucićev mandat na čelu Glavnog stožera uputiti predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću na konačnu odluku.

Vezani članci Marina Bešić Đukarić 01 Marina Bešić Đukarić dopisnica je u čijim je rukama istok Hrvatske: ''Najljepše je kada nekome s pričom pomognemo ukazati na problem pa se to riješi'' Slika nije dostupna Mesić donio odluku o razrješenjima i imenovanjima u Oružanim snagama RH

Upitan jesu li članovi Odbora raspravljali o tome da ponovno Lucićevo imenovanje znači da će deset godina biti na čelu Glavnog stožera, što je neuobičajeno dug mandat za europske zemlje i članice NATO-a, Ostojić je odgovorio kako se o tome razgovaralo, ali je Odbor zauzeo stav prema kojem tu činjenicu ne smatraju zaprekom za pozitivno mišljenje.

Ministar obrane Branko Vukelić, koji je sjednici Odbora nazočio u ime predlagatelja, potvrdio je kako je praksa u drugim zemljama uistinu drugačija, ali i istaknuo da te druge zemlje, za razliku od Hrvatske, u bliskoj prošlosti nisu vodile rat.

Naglasio je Lucićeve zasluge u Domovinskom ratu, posebno njegovo sudjelovanje u procesu stvaranja hrvatske vojske, izrazivši uvjerenje u nastavak dobre suradnje njegova ministarstva i Glavnog stožera.

Sjednici Odbora nazočio je i Lucić, koji je novinarima kratko izjavio da ga je Vlada predložila na temelju njegova životopisa i rada u vojsci u zadnjih 17 godina, te da mu zakon dopušta još jedan mandat na čelu Glavnog stožera, što je, kaže, i iskoristio.

Novinari su Ostojića pitali je li na sjednici bilo govora o Lucićevom sudjelovanju u lovu s generalom Mladenom Markačem, na što je odgovorio da o tome nije bilo riječi.

Lucić je dužnosti načelnika Glavnog stožera razriješen nakon što mu je 16. siječnja istekao petogodišnji mandat, a tu je dužnost privremeno obavljao njegov zamjenik, general pukovnik Slavko Barić.