Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbor za unutarnju politiku potvrdio Lucićev mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je dao pozitivno mišljenje na prijedlog Vlade za ponovno imenovanje generala Josipa Lucića načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić izjavio je da će Odbor svoje pozitivno mišljenje za još jedan Lucićev mandat na čelu Glavnog stožera uputiti predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću na konačnu odluku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slika nije dostupna Mesić donio odluku o razrješenjima i imenovanjima u Oružanim snagama RH

Upitan jesu li članovi Odbora raspravljali o tome da ponovno Lucićevo imenovanje znači da će deset godina biti na čelu Glavnog stožera, što je neuobičajeno dug mandat za europske zemlje i članice NATO-a, Ostojić je odgovorio kako se o tome razgovaralo, ali je Odbor zauzeo stav prema kojem tu činjenicu ne smatraju zaprekom za pozitivno mišljenje.

Ministar obrane Branko Vukelić, koji je sjednici Odbora nazočio u ime predlagatelja, potvrdio je kako je praksa u drugim zemljama uistinu drugačija, ali i istaknuo da te druge zemlje, za razliku od Hrvatske, u bliskoj prošlosti nisu vodile rat.

Naglasio je Lucićeve zasluge u Domovinskom ratu, posebno njegovo sudjelovanje u procesu stvaranja hrvatske vojske, izrazivši uvjerenje u nastavak dobre suradnje njegova ministarstva i Glavnog stožera.

Sjednici Odbora nazočio je i Lucić, koji je novinarima kratko izjavio da ga je Vlada predložila na temelju njegova životopisa i rada u vojsci u zadnjih 17 godina, te da mu zakon dopušta još jedan mandat na čelu Glavnog stožera, što je, kaže, i iskoristio.

Novinari su Ostojića pitali je li na sjednici bilo govora o Lucićevom sudjelovanju u lovu s generalom Mladenom Markačem, na što je odgovorio da o tome nije bilo riječi.

Lucić je dužnosti načelnika Glavnog stožera razriješen nakon što mu je 16. siječnja istekao petogodišnji mandat, a tu je dužnost privremeno obavljao njegov zamjenik, general pukovnik Slavko Barić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene