Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teške riječi pale su u četvrtak na saborskom Odboru za poljoprivredu između bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP) i HDZ-ova Franje Lucića koji aktualizirao optužbe na Jakovinin račun zbog navodnog pogodovanja dodjele sredstava iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja tvrtkama koje na to nisu imale pravo.


Lucić je na Odboru, koji se tematski bavio učinkovitošću raspolaganja državnom zemljom i isplaćenim potporama aktualizirao natječaj za Mjeru 4, kazavši da mu odgovore za to ne može dati nazočni v.d. Ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ivan Macanić, nego bi to trebao učiniti Jakovina.

Vezani članci Sjednica Sabora Burno u Saboru zbog izmjena Zakona o braniteljima: "Udaljava ih se od društva i realnog života" Dvorac Marienburg u Njemačkoj - 2 Princ Ernst August od Hannovera tužio sina: "Vrati mi dvorce koje sam ti darovao"

Lucića je zanimalo je li se pravilnikom o raspisivanju natječaja, koji je "polazište svih nepravilnosti", pogodovalo određenim trgovačkim društvima koja su dobila "basnoslovne" iznose. Poručio je i kako SDP-ovci drugima, na raznim razinama, drže moralna predavanja, a o svojim nepravilnostima šute.

Pravilnik je kriv za sve, a onda je sve išlo slijedom kako su zamislili u SDP-ovoj vlasti, ustvrdio je Lucić i zatražio da se Jakovina o svemu pisano očituje.

"Tko sve vi i da se vama očitujem, osim neznalica", 'presjekao' je uzrujani Jakovina Lucića koji je precizirao da se ne treba očitovati njemu, nego Odboru.

Loptu je nastojao smiriti predsjednik Odbora Branko Hrg (HSS) tumačenjem da se ne može tražiti očitovanje od člana Odbora, da to ne bi bilo po Poslovniku.

Neka ga DORH traži, dometnuo je Lucić.

Jakovina je uzvratio da se radi o "tendencioznim, poluprimitivnim napadima" na koje neće reagirati, ali da će o daljnjim koracima osobno odlučiti. Ustvrdio je i kako je javnost proteklih tjedana "bombardirana glupošću Franje Lucića i njegovih trolova".

"Ne spominji me, ja sam institucija", odgovorio mu je Lucić.

Jakovina optužbe odbacuje, naglašava da Program ruralnog razvoja nije blokiran, da nije bilo pogodovanja i da ništa nije izgubljeno.

Europska komisija će tek reći svoje, ustrajao je Lucić.

"To su gluposti, podmetanja, nemojte to slušati", preporučio je Jakovina sudionicima sjednice napuštajući Odbor uz tumačenje da ga Lucić nije izbacio iz takta, nego ga zovu druge obveze.

"Sramite se", rekao je bivši ministar Luciću na odlasku, "sramite se vi, ništa niste radili", uzvratio mu je Lucić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju