Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proizvođači mlijeka upozorili su u petak na saborskom Odboru za poljoprivredu da je mljekarski sektor na koljenima, a 'prstom upiru' u samovolju otkupljivača, pad cijena mlijeka, rapidan porast uvoza od ulaska Hrvatske u EU.


"Neka netko kaže trebaju li mljekari Hrvatskoj ili ne, da riješimo stoku i ne mučimo se", poručio je mljekar Mladen Šolčić s tematske sjednice Odbora, koja je okupila predstavnike resornog ministarstva, proizvođača i otkupljivača mlijeka, udruga stočara, predstavnike različitih agencija i komora.

Vezani članci Ilustracija poljoprivreda (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Oni mogu po kredit s kamatom od 0,1 posto, ali skeptični su: ''Vjerojatno postoje i druge kvake'' U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pola njegova razreda napustilo je Hrvatsku, ali on je imao drukčiji plan: ''Imao sam izvrsnu priliku''

Ministar poljoprivrede Davor Romić odgovara da su mljekari itekako potrebni Hrvatskoj. Vi ste sastavni dio ove države, molim vas nemojte odustati, pozvao je Šolčića te izrazio nadu da će mjere ministarstva omogućiti da se taj sektor razvija.

Proizvođači ogorčeni "samovoljom" otkupljivača

Proizvođači nisu krili ogorčenost zbog postupaka otkupljivača, ali i države.

"Najviše nas boli samovolja glavnih otkupljivača, koja je dovela do toga da smo danas na koljenima", kaže Zdenko Močnik iz Udruge poljoprivrednih proizvođača Život. Presedan je, kaže, da se na kraju mjeseca proizvođačima kaže kako im se ruši cijena, a to se događa "zbog vakuuma u funkcioniranju vlasti što veliki igrač koristi".

Problem je i razlika u prodajnoj i proizvođačkoj cijeni, kaže Branko Karamarković te tumači da bi uništavanje sektora govedarstva posljedično dovelo do uništavanja cijele poljoprivrede.

Ivan Klasnić tvrdi da se problemi u mljekarstvu ne događaju slučajno, nego smišljeno, da datiraju unatrag nekoliko godina, točnije od odluke države da se svima koji imaju manje od tri krave uskrati pravo na poticaj.

Šolčić, pak, podsjeća da se 2004., kad je donijet operativni program za mljekarstvo, proizvodilo 650 milijuna litara mlijeka, a danas pola milijuna litara, pa je propala polovica onih koji su ušli u program.

Igor Mihaljević, predsjednik uzgajivača simentalskog goveda, upozorava da se zbog krize u mljekarstvu zatvaraju i velike, uspješne farme. U deset godina izgubili smo 60 tisuća krava, ističe taj poljoprivrednik.

Proizvođači: Na policama mora biti visok postotak naših proizvoda

Proizvođači ističu da bi se Hrvatska morala povesti za primjerima susjednih zemalja.

Sve okolne zemlje poštuju praksu da na policama u trgovinama mora biti visok postotak njihovih prozvoda, kaže Branko Kolak koji traži deklariranje proizvoda, sljedivost kako bi kupac znao što kupuje. Nužan je, kaže, i kodeks ponašanja između proizvođača i otkupljivača, jer uzgajivač praktično nema nikave zaštite.

HDZ-ov zastupnik Josip Križanić poziva na aktiviranje inspekcija, da rade "pozitivnu diskriminaciju prema hrvatskim proizvodima". Poznato je, kaže, da u Austriji na policama mora biti 80 posto austrijskih proizvoda.

Proizvođači nisu zadovoljni načinom raspodjele državne zemlje, traže reviziju, skreću pozornost da su u nezavidnoj situaciji i oni koji rade na privatnoj zemlji. Privatniku plaćam zakup, a on kao vlasnik uzima poticaj, navodi jedan proizvođač.

Zaustaviti prekomjeran uvoz

Rašeljka Maras iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka kaže da se mora zaustaviti prekomjeran uvoz gotovih proizvoda po 'dampinškim' cijenamama.

Kod nas se litra mlijeka može naći po cijeni od 2,79 kuna, preračunato 37 centi, a u matičnim se zemljama prodaje po cijeni od 60 centi do jednog eura. Naši mljekari imaju ogromne zalihe, koje nemaju gdje plasirati, ističe.

Maras traži smanjenje jedinstvene stope PDV-a na poljoprivrednu proizvodnju, tumači da je prosjek u EU 14,5 posto, u Sloveniji devet posto.

PDV na hranu je neodrživo visok i treba ga smanjiti, kao i PDV na repro-matreijal, suglasan je i predsjednik Odbora Branko Hrg (HSS), koji očekuje da se napokon kaže želimo li proizvodnju hrane ili ne. "Za sada se čini da ne", konstatira Hrg, koji nakon iznesenog na sjednici očekuje konkretne poteze mjerodavnih.

Potpore početkom travnja

Ministar poljoprivrede Davor Romić kaže da je Vlada upoznata sa stanjem u mljekarskom sektoru i poljoprivredi, napominje da je državni proračun koji je predložila rezan na svim stavkama osim na izravnim plaćanjima. "Time smo poslali poruku da razumijemo osjetljivost poljoprivredne proizvodnje i ruralnog prostora", kaže.

Ministar najavljuje da će potpore poljoprivrednicima biti isplaćene početkom travnja.

Bivši ministar Tihomir Jakovina (SDP) uzvraća da je prva rata potpora već mogla biti isplaćena. U privremenom financiranju za prvo tromjesečje ove godine za isplatu potpora ostavljeno je 1,6 milijadri kuna, kaže Jakovina, nezadovoljan rokovima.

Romić odgovara da je proračun još u saborskoj proceduri, da će isplate ići kad se usvoji. Ističe i da "neće biti smanjenja u ukupnoj masi u odnosu na prošlu godinu"

Lucić (HDZ): Bivša Vlada uništila je poljoprivredu

Jakovinina izjava isprovocirala je Franju Lucića (HDZ), koji mu je spočitnuo da "demagoški razgovara" te da se u protekle četiri godine "nikada, ali baš nikada" nije znalo kad će se poticaji isplatiti.

"Redovito je to kasnilo i onda danas slušamo takve priče. Nismo došli slušati floskule, nego rješenja za mljekarstvo", rekao je Lucić, optužujući proteklu Vladu i ministra da su u protekle četiri godine uništili poljoprivredu.

Ako smo mogli isplatiti plaće djelatnicima po ministarstvima i Saboru, mogli smo i potpore, ustrajao je Jakovina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju