Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju priopćio je da Ustavni sud nema ovlasti poništavanja mišljenja toga Odbora o pojedinim predmetima, a da to i nije predmet prijave Ustavnome sudu, reagirajući time na izjavu rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da odluka Odbora u vezi ministra Pave Barišića još nije zakonita i da treba pričekati pravorijek Ustavnoga suda.


U povodu jučerašnje izjave rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u vezi ministra Pave Barišića "još nije zakonita" te da će "uskoro Ustavni sud RH donijeti o njoj pravorijek", Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju "obavještava javnost da Ustavni sud nema ovlasti poništavanja mišljenja o pojedinačnim predmetima Odbora."

Vezani članci Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 DNEVNIK.hr doznaje: Ustavni sud ovako će presjeći Milanovićev plan imenovanja predsjednice Vrhovnog suda Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Šef Ustavnog suda o izjavama Zorana Milanovića: "Neću ih komentirati, ali naše odluke dužna je poštovati svaka osoba pa i predsjednik RH"

"Naime, Odbor je predmetno mišljenje donio sukladno Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju čl. 112. st. 7. u kojem stoji da 'Mišljenja i stajališta o etičkoj prihvatljivosti ili neprihvatljivosti u razmatranim slučajevima Odbor donosi u obliku preporuka, prijedloga ili primjedbi', a što nije predmet prijave Ustavnom sudu," ističe se u priopćenju.

Temeljem navedenih odredbi Zakona Odbor djeluje u oba svoja saziva, od 2006. godine, što je uočljivo iz mišljenja Odbora o mnoštvu pojedinačnih predmeta, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Ivica Vilibić.

Povodom prijave četvorice znanstvenika koji su Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio je kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Rektorski zbor RH smatra da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju djelovao izvan zakonski zadanoga okvira jer je, ističe, taj slučaj u redovitom i legitimnom postupku okončan prije pet godina. Stoga je podržao odluku Sveučilišta da ustavnom tužbom "ospori proširenje ovlasti Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju izvan zakonski zadanog okvira, što je učinjeno Izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa koje je Odbor za etiku donio na sjednici 15. lipnja 2015."

Uoči sjednice Rektorskoga zbora jučer u Splitu, predsjednik Zbora Šimun Anđelinović ponovio je da ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić ima njihovu potporu, a rektor Boras je ocijenio da odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju po njegovu mišljenju "još nije zakonita", te poručio da treba pričekati parvorijek Ustavnog suda. (Hina)