Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka ni time još nije pravomoćna

Odbijena žalba obitelji Đureković u slučaju Mustač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Velikoj Gorici danas je kao nedopuštenu odbacio žalbu obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

No, odluka o Mustačevu neizručivanju Njemačkoj ni time nije postala pravomoćna, jer se obitelj Đureković može žaliti Vrhovnom sudu, pojasnio je glasnogovornik velikogoričkog suda Ante Zeljko.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

Kazao je da je žalba obitelji odbačena jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Odvjetnici Zrinka i Siniša Pavlović izjavili su da će čim zaprime pisanu odluku suda razmotriti daljnje korake i pravna sredstva radi pobijanja odluke velikogoričkog suda.

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje Državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara.

DRAMATIČNI OBRAT SLUČAJA PERKOVIĆ Ključni svjedok: 'Nijemci su me prisilili da lažem'

Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Uvjereni da je državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo "u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke", ali i sa "svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima" odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda zatražili da im dopusti "neposredno sudjelovanje" u postupku protiv Perkovića.

Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu koji će, nakon žalbi obrane i državnog odvjetnika, donijeti pravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene