Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novcem će raspolagati Udruga

Vrhovni sud odlučio: Roditelji Nore Šitum neće dobiti preostali novac od humanitarne akcije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema odluci Vrhovnog suda, s više od 4 milijuna kuna koji su preostali od humanitarne akcije za Noru Šitum, raspolagat će udruga 'Hrabro dijete'.

Vrhovni sud donio je odluku o odbacivanju revizije koju su na račun udruge Hrabro dijete tražili Đana Atanasovska i Ivica Šitum, piše eBrod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga Hrabro dijete Odbačena kaznena prijava: 'Nema osnovane sumnje da je nezakonito tošen novac' Slika nije dostupna 'Gdje je novac?' Norina majka: 'Zahvaljujem vam što lažete, obmanjujete javnost, što nemate morala'

Odluku je objasnio odvjetnik Udruge Mijo Kladarić. 'To znači da je Vrhovni sud u cijelosti prihvatio stav Županijskog suda u Slavonskom Brodu i zaključio da humanitarna pomoć prikupljena tijekom organizirane humanitarne akcije ne predstavlja ostavinsku imovinu korisnika. Nadalje je bitno napomenuti da Vrhovni sud smatra kako su se sredstva mogla koristiti isključivo za liječenje oboljele Nore Šitum a ne za osobne potrebe njenih roditelja i drugih članova obitelji, a samim tim sredstva nisu niti nasljediva kako smo trvdili od početka ovog postupka. To zapravo znači da Udruga Hrabro dijete može raspolagati sa 4.118.549,73 kune, a bez namjere da prejudiciramo ishod parničnog postupka koji se vodi kod Općinskog suda u Novoj Gradiški', rekao je Kladarić.

Odbačena kaznena prijava: 'Nema osnovane sumnje da je nezakonito trošen novac'

Presudu Vrhovnog suda komentirala je i predsjednica udruge 'Hrabro dijete' Jasminka Žužić. 'Smatramo da je Vrhovni sud donio pravednu odluku, te je samim tim besmisleno dalje voditi parnični postupak od strane tužitelja Atanasovski-Šitum, radi samih troškova suda koji nisu mali, a tužitelji ih moraju platiti. To je i prijateljski prijedlog Udruge 'Hrabro dijete', a sredstvima koja su na računu, pružiti jednaku šansu za liječenje ostale oboljele djece, kao što je takvu priliku imala Nora', rekla je Žužić.

Roditelji Nore Šitum tražili su reviziju glede pitanja je li pravo na činidbu novca ( novčanu tražbinu) imovinsko pravo i ako jest je li nasljedivo ( prenosivo i otuđivo), odnosno čini li ostavinu u smislu odredbe čl.5 stavak 3. Zakona o nasljeđivanju te je li pravo na prikupljeni novčani iznos preostali od humanitarne pomoći imovinsko pravo te i ako jest je li u smislu odredbe čl. 4 stavak 5. Zakona o humanitaroj pomoći nasljedivo ( otuđivo i prenesivo).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene