Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NE MOŽE POTICATI NA MRŽNJU"

Odbačena prijava protiv bivšeg gradonačelnika Rijeke Obersnela i umjetnika Cvijanovića zbog postavljanja petokrake na neboderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbačena je kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koju je podnijela politička stranka A-SH, zbog instalacije velike crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu.

Kaznena prijava podnesena je krajem listopada 2020. zbog poticanja na nasilje i mržnju. Tadašnjeg riječkog gradonačelnika i multimedijalnog umjetnika teretili su za "širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice".

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

"Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, koji je postavljen u sklopu projekta Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020. i motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitki za oslobođenje Rijeke kojim autor istodobno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne mainfestacije moći.

Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u sklladu s Programom "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020." autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema prema određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno da on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa", stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva Rijeka kojim je odbačena prijava, piše Večernji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene