Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donesena odluka

Nije poticao na mržnju i nasilje: Odbačeno 13 kaznenih prijava protiv Pupovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je 13 kaznenih prijava protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, a koje su bile podignute zbog poticanja na nasilje i mržnju te povredu ugleda RH.

Državno odvjetništvo je u objašnjenju svoje odluke navelo da su dvije udruge građana i jedanaest pojedinačnih osoba podnijeli kaznene prijave protiv 64-godišnjaka odnosno zastupnika u Hrvatskom saboru. Predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca teretilo se da je u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama pri komentiranju napada na Srbe u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019. poticao na nasilje i mržnju.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

"Kaznene prijave odbačene su iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, s obzirom da sadržaj izjava prijavljenika nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj", priopćeno je iz Državnog odvjetništva.

U objašnjenju se dodaje i da se u konkretnom slučaju radi o saborskom zastupniku koji predstavlja svoje biračko tijelo te da zastupnici u Saboru imaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena.

Podsjetimo, o napadu maskirane grupe na Srbe u kafićima u Uzdolju i Đevrskama kod Knina u kolovozu su govorili saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov. Pupovac je tada izjavio da se Srbima prijeti, uzvikuje 'Za dom spremni', te da se Srbi na veličanje ustaštva neće nikad priviknuti. "Za nas Za dom spremni nikada ne može biti opravdano i ne može imati drugu konotaciju osim one da se radi o službenom pozdravu NDH", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene