Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači jedva spajaju kraj s krajem

Od utorka skuplje gorivo: Cijena spremnika u mjesec dana narasla 25 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sljedećega tjedna novi paket loših vijesti za sve vozače, po drugi put u mjesec dana od utorka poskupljuje gorivo!

Poskupljuju sve vrste naftnih derivata, i benzini i dizeli, neki za maksimalnih trideset lipa po litri. Dok jedni uljepšavaju svoje limene ljubimce, drugi strahuju hoće li si uopće moći priuštiti vožnju. Novo povećanje cijena ljuti vozače. Mnogi su već na rezervi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neznatan pad cijena Zašto nam je gorivo tako skupo? Slika nije dostupna Nove cijene Opet rastu cijene goriva - Evo koliko će koštati!

'Nemam uopće komentara, svako malo dižu, a plaće su takve kakve jesu. S tri hiljade, tko će preživjeti, žena dijete, krpa se kraj s krajem', rekao je jedan građanin.

>> Od ponoći eurosuper BS 95 nadomak 10 kuna, BS 98 na 10,23

Nova cijena eurosupera 95 je 10,15 kuna, 98 - 10,47 kuna, eurodizela 9,80 kuna. I sva ostala goriva idu gore za više od dvadeset lipa.

'Uvijek se cijena formira na način da se računa prosjek cijena nafte i naftnih derivata u posljednjih 15 dana i tečaj dolara u posljednjih 15 dana. Nažalost, imali smo situaciju da nam je rastao i dolar i da su rasle cijene naftnih derivata', rekao je Jasminko Umičević, naftni analitičar.

Barel nafte u Europi se zaustavio na 110 dolara, a u SAD-u na 98 dolara. Korištenje situacije i eventualno lančano poskupljenje ostalih proizvoda, kažu analitičari, nema opravdanja.

'Cijene naftnih derivata značajno utječu na troškove transporta, ali ne u tolikoj mjeri da ova zapravo mala povećanja koja se dešavaju mogu značajno utjecati da bi to bilo opravdanje za porast cijena', kaže Umičević.

Na najprodavanijem eurosuperu 95 građani su u samo mjesec dana po spremniku od 50 litara izgubili 25 kuna. Na nekim drugim derivatima i više.

'Puno manje vozimo, sada više idemo pješke ili se tramvajem vozimo. Ali čak i tramvaj sada ide gore. Što se više isplati? Ništa, sjest kući i čekati bolja vremena', zaključio je jedam muškarac.

Hoće li cijene još skakati, za sada je neizvjesno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene