Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trgovine od sutra do 11. listopada mogu raditi do 24 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra će na snagu stupiti uredba kojom će Vlada turističkim središtima omogućiti da u vrijeme sezone radno vrijeme trgovina produlje do 24 sata, izvijestio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Polančec je, nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima sindikata, poslodavaca, obrtnika te Saveza gradova i općina u Ministarstvu gospodarstva, kazao kako će ta uredba na snazi ostati do 11. listopada, do kada bi radna skupina, u kojoj će sudjelovati sve zainteresirane strane, trebala pripremiti izmjene Zakona o trgovini.

Pročitajte i ovo Neradna nedjelja Ustavni sud odlučio Rijetko koja trgovina otvorena, trgovci nisu zadovoljni: Prema Vladi idu s novim prijedlogom, doznajemo detalje Ilustracija Radne nedjelje Detaljan popis trgovina koje će biti otvorene u nedjelju 11. veljače

Naglasio je kako se dvije sindikalne središnjice - SSSH i NHS i dalje protive donošenju uredbe, a da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ostala suzdržana.

Zakon o trgovini na snagu je stupio prije dvadesetak dana, a među ostalim je propisao da trgovine radnim danom smiju raditi najkasnije do 21 sat.

Iako se vrlo brzo pokazala potreba za njegovom izmjenom, Polančec je i dalje uvjeren da je riječ o kvalitetnom zakonu, a odbacio je tumačenja da bi država trebala vratiti novac obrtnicima koji su u međuvremenu kažnjeni u inspekcijskom nadzoru, ističući da je zakon na snazi i da ga se mora poštovati.

Potpredsjednik Vlade uvjeren je i da će radna skupina, u sastavu koje će biti po tri predstavnika sindikata i poslodavaca, po jedan predstavnik obrtničke i gospodarske komore, Saveza udruga gradova i općina te Ministarstva gospodarstva, uspjeti pronaći kompromisno rješenje.

Kazao je kako je moguće da se ponovno otvori rasprava i o drugim zakonskim rješenjima, pa i o zabrani rada trgovina nedjeljom.

"Raspravljat će se prvenstveno o radnom vremenu trgovina radnim danom, a bilo je mišljenja i da bi još jednom trebalo raspraviti i radno vrijeme nedjeljom. Nećemo od toga bježati, ali imamo vrlo čvrst stav", rekao je Polančec.

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić kazala je kako se sindikat protivi bilo kakvom diranju u zakon "koji se jedva ohladio". Ocijenila je da će nova uredba oštetiti radnike i to puno više nego što zakon šteti poslodavcima, gradovima i općinama.

"Vlada bi morala voditi puno više računa o onima koji su slabiji u ovoj priči", kazala je Mišeljić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene