Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutra će na snagu stupiti uredba kojom će Vlada turističkim središtima omogućiti da u vrijeme sezone radno vrijeme trgovina produlje do 24 sata, izvijestio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.


Polančec je, nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima sindikata, poslodavaca, obrtnika te Saveza gradova i općina u Ministarstvu gospodarstva, kazao kako će ta uredba na snazi ostati do 11. listopada, do kada bi radna skupina, u kojoj će sudjelovati sve zainteresirane strane, trebala pripremiti izmjene Zakona o trgovini.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Popuštanje ih koštalo: Bilježe porast novozaraženih pa opet uvode strože mjere Kupovina, ilustracija Previše pesticida: S tržišta se povlači još jedan proizvod

Naglasio je kako se dvije sindikalne središnjice - SSSH i NHS i dalje protive donošenju uredbe, a da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ostala suzdržana.

Zakon o trgovini na snagu je stupio prije dvadesetak dana, a među ostalim je propisao da trgovine radnim danom smiju raditi najkasnije do 21 sat.

Iako se vrlo brzo pokazala potreba za njegovom izmjenom, Polančec je i dalje uvjeren da je riječ o kvalitetnom zakonu, a odbacio je tumačenja da bi država trebala vratiti novac obrtnicima koji su u međuvremenu kažnjeni u inspekcijskom nadzoru, ističući da je zakon na snazi i da ga se mora poštovati.

Potpredsjednik Vlade uvjeren je i da će radna skupina, u sastavu koje će biti po tri predstavnika sindikata i poslodavaca, po jedan predstavnik obrtničke i gospodarske komore, Saveza udruga gradova i općina te Ministarstva gospodarstva, uspjeti pronaći kompromisno rješenje.

Kazao je kako je moguće da se ponovno otvori rasprava i o drugim zakonskim rješenjima, pa i o zabrani rada trgovina nedjeljom.

"Raspravljat će se prvenstveno o radnom vremenu trgovina radnim danom, a bilo je mišljenja i da bi još jednom trebalo raspraviti i radno vrijeme nedjeljom. Nećemo od toga bježati, ali imamo vrlo čvrst stav", rekao je Polančec.

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić kazala je kako se sindikat protivi bilo kakvom diranju u zakon "koji se jedva ohladio". Ocijenila je da će nova uredba oštetiti radnike i to puno više nego što zakon šteti poslodavcima, gradovima i općinama.

"Vlada bi morala voditi puno više računa o onima koji su slabiji u ovoj priči", kazala je Mišeljić.