Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za jednu skupinu građana iz Banskih dvora ipak dobre vijesti! Iako u proračunu taj novac još nisu pronašli, s današnje je sjednice Vlada najavila da od sljedeće školske godine svi srednjoškolci imaju besplatan prijevoz.


Do školskih klupa Mirjana Mirković stiže autobusom. U ekonomsku školu u Osijeku voli ići pa joj putovati 80 kilometara na dan nije problem. Ali izdvojiti za kartu jest. 'Karta je otprilike 700 kuna, ali općina pola financira tako da ja plaćam 350', kaže.

Vezani članci Porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) Što donosi novi proračun: Prihodi bi trebali biti 145,1 milijardu kuna, a rashodi 147,3 milijarde Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak: "Mi za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati"

350 kuna, ali i više, mjesečne karte plaćaju tisuće srednjoškolaca. Od sljedeće školske godine neće morati. Plaćanjem prijevoza, objašnjava premijer, vlada ispunjava predizborno obećanje.

'Da ćemo obavezno srednje školstvo realizirati na jedini mogući način, ne tako da ga zapišemo kao deklaratorno obavezu nego tako da ga financijski pomogne', rekao je premijer Milanović.

'Pa normalno da će dobro doći, kao i svaka pomoć ili nešto kad se napravi za koju kunu više ostane', tvrdi Nada Zlatarić, Mirjanina majka. U mandatu ove vlade u srednju školu krenut će i dvije Mirjanine sestre.

Za njih vlada treba izdvojiti iznos koji za sada u proračunu nema. 'Tu se radi o stotinjak i nešto preko stotinu milijuna kuna', rekao je Zoran Milanović. Ako novac pronađu, putovanje će mnogim srednjoškolcima biti barem financijski lakše.