Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponosni pregovarači

'Bili smo dječji vrtić, a danas slavimo najvažniju dionicu puta prema EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza Hrvatske su mnoge faze pregovora s Eu, a kakav je osjećaj doći do samog kraja najbolje zna Tamara Obradović Mazal, zamjenica glavnog pregovarača i jedna od ključnih osoba u pregovaranje s EU.

Za Mazal je današnji dan od posebnog značaja, ali smatra da će ga i mnogi Hrvati gledati na sličan način. 'Taj osjećaj posebnosti dijeli svi oni koji su na bilo koji način bili uključeni u taj proces. Mislim da Hrvatska danas stavlja potpis, ne samo na povijesni događaj, nego to označava i završetak čitavog procesa te na neki način obilježavamo i reformske procese koje smo započeli', istaknula je u razgovoru za Novu TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pridružio se čestitarima Milanović: Vjerujem da će Hrvatska u EU postići sreću i blagostanje Slika nije dostupna Trenutak za pamćenje Pusić iPhoneom uslikala potpisani ugovor s EU

'Danas obilježavamo i niz aktivnosti, promjena iznutra, ne samo na pravnoj i institucionalnoj razini, već i na razini svijesti', dodala je. Mazal naglašava kako su promijene vidljive već i od onog trenutka kad smo prestali plaćati naknadu za plastične vrećice u dućanima, do velikih promjena u financijskom sektoru, sektoru bankarstva, sektoru osiguranja, sektoru poljoprivrede, označavanju mesa, mesnih proizvoda, jaja, mlijeka, sigurnosti naše hrane i proizvoda', rekla je Mazal.

Dio svakodnevice

'Te male sitne stvari su dio našeg života. Od trenutka kada ustanemo ujutro i pripremamo doručak, do trenutka kad navečer idemo spavati. Svi smo danas okruženi standardima Europske unije, koji su postali dio standarda naših života', istaknula je Mazal.

Spomenula je i brošuru, kojom se građanima i na ilustrativan način htjelo dočarati jedan dan naših života, od jutra do večeri. 'To je jedna EU slikovnica koja na taj način prikazuje koliko je ta promjena postala dio našeg života, a da toga možda u tom trenutku nismo bili niti svjesni', napomenula je Mazal.

Glavni hrvatski pregovarač s EU, Vladimir Drobnjak, istaknuo je i kako je bilo trenutaka u pregovorima koji su bili izrazito zahtjevni i teški. 'To je istina što je naš glavni pregovarač rekao', rekla je Mazal i istaknula kako se radilo o ulasku u proces koji je sa sobom donio i sasvim novi set pravila. 'Pravila igre su se promijenila u međuvremenu, slijedom posljednjeg proširenja 2007. godine. Uveden je novi sistem ocjenjivanja i napredovanja po fazama pregovorima', dodala je.

'Bilo nam je dvostruko teže'

'Kad prolazite nešto po prvi put, već samim tim je teško, a kada to radite na temelju dosadašnjih iskustva i mijenjaju se pravila igre, naravno da je to dvostruka težina', naglasila je Mazal.

Mazal je istaknula kako se i kroz protekle godine osjetilo kako se mijenja odnos EU prema Hrvatskoj. 'Ako se prisjetim koliko je napora imala još prva ministrica za europske integracije, Ljerka Mintas Hodak, prema Bruxellesu i s kojom smo napravili prvi plan integracijskih aktivnosti i htjeli dati taj kontekst europeizacije Hrvatske, naravno da se taj odnos mijenjao.

'Neki od najtežih trenutaka, kao što je to napomenuo i ministar Gordan Jandroković, bile su blokade pregovora u pojedinim poglavljima, odnosno odgoda pregovora na samom početku. Najljepši trenuci su sinergija i timski rad te ljudi koji su stvoreni i koje je stvorio proces europskih integracija u posljednjih 11 godina, gledajući tamo negdje od 1998. i 1999. godine, kada je na jedan ozbiljniji i strukturiraniji način započeo naš europski put', rekla je Mazal.

'Dječji vrtić'

Dodala je i kako joj je zadovoljstvo i čast što je imala priliku raditi na putu Hrvatske u EU, Prisjetila se kako su odjel za europske integracije u vrijeme prve ministrice europskih integracija Ljerke Mintas Hodak zvali i dječji vrtić, zbog mladosti tima koji je radio na tome. Spomenula je i prvog ministra samostalnog Ministarstva za europske integracije Ivana Jakovčića i njegove zasluge te Nevena Mimicu, koji je zatvorio pregovore o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje i za čijeg je mandata predan upitnik te odrađen velik posao.

Nakon toga Mazal se prisjetila i zasluga ministrice Kolinde Grabar Kitarović, u čijem mandatu su započeli pregovori s EU te naposljetku i aktualnog ministra Jandrokovića, u čijem mandatu su ti pregovori i završeni. 'Čast je bilo raditi s ljudima koji su pojedinačno, svaki u svojim mandatima, zaista časno obilježili u tom trenutku najvažnije dionice našeg puta prema EU', zaključila je Mazal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene